.

.

18 Temmuz 2012 Çarşamba

Ankara Strateji Enstitüsü Başkanı Prof.Dr.Mehmet Özcan ile "Terör, Güvenlik, Dış Politika" Konulu Twit-Söyleşimiz

14092011041212-QVHMM_o.jpg (214×211)


TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda sizleri 17Temmuz2012  Saat:21.00'da Ankara Strateji Enstitüsü Başkanı Prof.Dr.Mehmet Özcan ile buluşturduk. Prof. Özcan terör ve güvenlik, dış politikaya dair sorularımızı yanıtladı.



  
Türkbaharı: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.Dilerseniz twitter röportajımıza başlayalım

Prof.Özcan: Böyle bir fırsatı verdiğiniz için ben teşekkür ederim..

Türkbaharı: Sıcak gündem Suriye'nin silahsız Türk keşif uçağını düşürdüğünü açıklamasıyla başlayalım. Suriye neden böyle bir saldırı yaptı?

Prof.Özcan: Suriye Türkiye’nin ne yapamayacağını göstermek ve uluslararası kamu diplomasi atağı olarak saldırıyı gerçekleştirmiştir. Ayrıca Rusya yı da arkasına alarak muhtemel uluslararası güç saldırısı karşısında hava savunma sisteminin gücünü göstermiştir.

Türkbaharı: Peki Rusya'nın Suriye üzerinden Türkiye politikasına baktığımızda Rusya'nın nasıl bir hesabı olabilir?

Prof.Özcan: Rusya’nın hesabı dogrudan Türkiye ile ilgili değil. ABD seçimleri sonrasında ABD ve müttefiklere karşı bir duruş sergiledi. Ayrıca Doğu Akdeniz de kartların yeniden karıldığı bir süreçte Rusya ben buradayım mesajı vermiştir.

Türkbaharı: Rusya Suriye'ye silah sevkiyatını durdurduğunu açıkladı. Sizce bu açıklama ne anlama geliyor?

Prof.Özcan:  Rusya Suriye’nin yanında olduğunu ve yanında olacağını her zaman açık olarak ifade ediyor.Ancak yapılan katliamlar nedeniyle uluslarararası baskıya daha fazla maruz kalmamak için böyle bir manevra yapıyor. Zaten Suriye’ye yeterli silahı sağladı. Ayrıca üsleri sayesinde Rusya silahlı bir güç olarak her zaman orada.

Türkbaharı: Esad ve Baas Rejimi uluslararası baskı üzerindeyken Kaddafi ve Saddam örneği önündeyken neden hala halkını katlediyor?

Prof.Özcan: Esad rejimi üzerinde diğerlerinde olduğu gibi uluslararası baskı henüz yok. ayrıca arkasında Rusya, Çin ve İran şer üçgeni var.

Türkbaharı: Birsoru 'dan: Sizce Davutoğlu'nun Rusya'yı izole etmekten kastı ve amacı neydi? Böyle birşey mümkünmü?

Prof.Özcan: Sayın Davutoglu bir adım önde gitmeyi seven bir bakan. ancak böyle birşeyin mümkün olmadığını kendisi de bilir.

Türkbaharı: Sn.Başbakan Rusya'ya ziyareti konusunda nasıl bir sonuç çıkmasını bekliyorsunuz?Sizce somut adımlar atılırmı?

Prof.Özcan: Sayın Başbakan'ın gezisinde Suriye'den ziyade Doğu Akdeniz konusu ele alınacağını düşünüyorum. Suriye konusunda Rusya'yı ikna edecek ya da adım attıracak ülke Türkiye değil. bu konuda ABD ve AB daha etkili olabilir.

Türkbaharı: ABD Doğu Akdeniz'e iki uçak gemisi gönderdiği haberleri çıktı.Rus gemileride bölgeye hareket etti.Nasıl yorumlarsınız?

Prof.Özcan: Biraz önce söylediğim gibi Doğu Akdeniz ısınmaya başladı. Rusya'nın suriye meselesini bahane ederek bölgede bir fiili durum oluşturmasına ABD bölgeye gelerek karşılık veriyor. olayın içinde İsrail de var. Doğu Akdenizde petrol ve gaz pazarlığı başlıyor.

Türkbaharı: Terör konusuna girelim.Terör ve Güvenlik konusunda Türkiye'de ender uzmanlardansnz.Sizce Türkiye terörle etkin mücadele ediyormu?

Prof.Özcan: Kısa vadeli söyleyecek olursak hayır. Bölge savaşa ve barışa dışarıdan müdahale olmadan kendi karar verecek durumda değil.Savaşa veya barışa kendi karar verecek konuma gelmesi elbette barış umudunu artıracaktır.

Türkbaharı: Terör konusuna girelim.Terör ve Güvenlik konusunda Türkiye'de ender uzmanlardansnz.Sizce Türkiye terörle etkin mücadele ediyormu?

Prof.Özcan: Türkiye 2011 Ekim-Aralık dönemi hariç olmak üzere terörle etkin bir şekilde mücadele etmemiştir. Uludere ile son bulmuştur.Bu süreçte hukuka uygun şekilde kurumlararası işbirliği içinde özel birlikler ile etkin mücadele yapılmıştır.90’lı yıllarda da mücadele vardı ama o dönemlerde çok fazla hukuk dışına çıkılmış ve binlerce faili meçhul yaşanmıştır.

Türkbaharı: Leyla Zana'nın "Kürt sorununu sadece Başbakan çözebilir" çıkışını nasıl yorumluyorsunuz?

Prof.Özcan: Olumlu bir çıkıştı. ama içinin doldurulması gerekir. ancak Zana2nın bir kaç ay önce silahları garanti görmesi unutulmamalı.Sayın Zana'nın açıklamalarına PKK ve BDP'den gelen tepkileri de görmek gerekir. Zana yeni bir rol almak istiyor.

Türkbaharı: Birsoru dan: BDP'nin Diyarbakır'da çıkardığı olayları nasıl yorumluyorsunu?Mitinge izin verilmemesni doğru buluyormusnz

Prof.Özcan: 14 Temmuz mitingi BDP'nin değil Bahoz'un kararıdır. PKK o mitingde Nevruz'da yapamadığını yapmak istiyordu.Halkın üzerine ateş açarak halkla güvenlik güçlerini karşı karşıya getirmek isteniyordu. Ama başaramadılar.

Türkbaharı: Uludere, Hantepe olaylarında istihbaratta sıkıntı olduğu anlaşıldı.Sizce Türkiye'nin bir istihbarat zafiyeti mi var?

Prof.Özcan: Kesinlikle istihbarat zaafiyeti vardır. İnsani ve teknik istihbarat konusunda yetersizlik ve dışa bağımlılık söz konusudur.Sınır ötesinde istihbarat akışı çok zayıftır. Yıllardır Kuzey Irak'tasınız ama hala etkili istihbarat toplayamıyorsunuz.Terörle mücadelenin en önemli ayağı istihbarattır. istihbarat yoksa ve etkin değilse Uludere gibi facialar yaşanır.

Türkbaharı: Birsoru dan:Esad'ın elinde MİT personelleri esir olduğu konuşuluyor.Sizce bu nekadar doğru?

Prof.Özcan: İstihbarat savaşlarında her şey olur. ama ben bu konuda herhangi birşey duymadım. Evet ve hayır diyemem.

Türkbaharı: Türkiye'de Kürt sorunu ile terörün ayırt edilmesi sizce terörle mücadelede ne kadar önemlidir?

Prof.Özcan: Yaşamsal öneme haizdir. Terörle mücadele bir asayiş ve güvenlik sorunudur temelde güvenlik birimlerinin işidir.Kürt sorununun çözümü ise siyasal, sosyal ve kültürel boyutları vardır.tümünü dikkate alarak bütüncül bir yaklaşım gerektirir.Yıllarca hem terör hem de Kürt sorunu bir yumak halinde güvenlik güçlerine havale edilmiştir. Bu sorunu daha da büyütmüştür.

Türkbaharı: Cevabınızdan Kürt sorununun siyaset tarafından çözülebileceğini anlıyoruz.Peki Terör nasıl çözülecek?

Prof.Özcan: Terör ile Kürt sorununun çözümü atbaşı gitmelidir Terörün çözümünde kararlılık gerekir aynı zamanda teröre neden olan faktörler ve örgütün suistimal ettiği konular elinden alınmalı o nedenle zigzag yapılmamalı hukukuk içinde mücadele edilmelidir

Türkbaharı: Son on yıla baktığımızda hükümetin terör konusunda attığı adımları nasıl değerlendirirsiniz?

Prof.Özcan: AK Parti hükümetleri terörle mücadelede ve Kürt sorununa ilişkin cesur adımlar atmıştır. öncelikle bunu teslim etmeliyiz.Ancak bunları yaparken yaşanan gelgitler, planlı programlı çözümler ortaya konulmaması ciddi sorun oluşturmuştur.adılan adımların sonrasında ne yapılacağının bilinmemesi ve bir lineer çizgide hareket edilmemesi yeni sorunlar doğurmuştur.

Türkbaharı: Sn. Başbakan'ın "Milli Birlik ve Kardeşlik" projesi sizce bölgede karşılık bulup terörle mücadelede etkili oldu mu?

Prof.Özcan: İlk başta ciddi bir sinerji yaratmıştı. Fakat zamanla toplumda yeşeren ümitler sönmeye başladı. Temel neden Habur olayıdır.Habur girişi yönetilemedi. Sınıra gelen teröristin üzerinde ne olduğunu bilmeyen bir istihbarat örgütü olur mu?Açılım iyi niyetli başlamış ama iyi yönetilememiş bir süreçtir. Açılımın iyi yönetilmesi şartıyla devam etmesi gerekir. Bu imkansız değildir. Tarih ve jeopolitik Türkiye'yi buraya doğru itiyor. Türkiye direnmeden doğru adımlar atsın yeter.

Türkbaharı: Toparlarsak Türkiye bölgede lider bölgesel bir güç haline gelerek huzur ve refahı getirebilir mi?Bunun için ne yapması gerekir?

Prof.Özcan: Türkiye önce kendi iç sorunlarını ortadan kaldırması gerekir. Terörü bitirmesi gerekir. terör bitmeden Türkiye potansiyelini tam olarak dışa yansıtamaz. ayrıca 2023 te sadece 10 büyük ekonumi arasına girmek yetmez. bilimde kültürde sanatta edebiyatta yaşamın tüm alanlarında Made in Turkiye damgasını vurması gerekir. ancak bu şekilde bölgesel ve küresel güç olacaktır.

Türkbaharı: Son olarak platformu hakkındaki düşüncelerinizi alabilirmiyiz?

Prof.Özcan: Sanal dünyadaki gelişmeler yeni fırsatlar da doğurmaktadır. Ancak bu fırsatların sadece dedikodu eğlence alanı olmamalıdır.  platformu bu alanda sağduyunun sesi olacak ve entellektüel bir birikim ve kültür havuzu olacaktır.

Türkbaharı: Değerli yorumlarınız ve katkınız için teşekkür ederiz. Ufuk açıcı çözüm önerilerinin olduğu güzel bir röportaj olduğu kanaatindeyiz.Tekrar teşekkürler.

Prof.Özcan: Ben teşekkür ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder