.
.
.
31 Temmuz 2012 Salı
AkParti Amasya Milletvekili Prof.Dr.Naci Bostancı ile "Türkiye'nin İç ve Dış Politikası" Konulu Twit-Söyleşimiz
TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda sizleri 30Temmuz2012 Saat:22.30'da AkParti Amasya Milletvekili Prof.Dr. Naci Bostancı ile buluşturduk. Prof. Bostancı iç ve dış polikataya dair sorularımızı yanıtladı.
Türkbaharı Moderatör: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.Dilerseniz twit-söyleşimize başlayalım. Hatay'da yaşanan "canlı polis teşhisi" olayıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Prof.Dr.Naci Bostancı: Sevimsiz. Usül daha dikkatli bir şekilde uygulanabilirdi. Vatandaş için olsa sorun değil, "vekil oğlu" olunca daha dikkat..
Türkbaharı Moderatör Türkiye'de bir muhalefet boşluğu olduğunu düşünüyor musunuz?
Prof.Dr.Naci Bostancı: Muhalefet zayıf. CHP kendi içine gömülü. MHP sınırlı bir alanda siyaset yürütüyor. BDP için tek konu var. İyi muhalefet iktidar ilişkilerine çok önemli katkı sağlar. Futbol oyunu gibi..
Türkbaharı Moderatör: Demokrasimiz için etkin muhalefet ne kadar önemli? Türkiye'de neden etkin, yapıcı muhalefet yapılamıyor?
Prof.Dr.Naci Bostancı: Türkiyedeki siyasetin temel karakteristiğiyle alakalı. Sağ diye adlandırılan çevre aslında özgürlükcü, demokrat, modernleşmeci sol denilen çevre ise, müesses yapının yanında yer alıyor. Toplumsal desteğin yitirildiği bir zeminde yol alıyor. Aynı zamanda bürokratik vesayet diye adlandırılan yapı,muhalif siyasetin halk temelli oluşmasını engelledi. Bundan sonra soldan daha iyi bir muhalefet bekleriz. Yanılsamalar yaratan şartları aşarlarsa..
Türkbaharı Moderatör: Kılıçdaroğlu'nun muhalefet ve liderlik gücünü değerlendirdiğimizde sizce nasıl bir tablo çıkıyor?
Prof.Dr.Naci Bostancı: Sn. Kılıçdaroğlu'nu kişisel olarak olumlu bir figür görüyorum ancak liderlik yetenekleri bakımından zayıf. Lider,kendisi gelir inşa liderlik bir yere kadar...
Türkbaharı Moderatör: Sosyolojik olarak baktığımızda medyaya göre "pek de başarılı olmayan" AkParti neden %50üzerinde oy alıyor?
Prof.Dr.Naci Bostancı: Medya homojen değil. Eleştiri mutlaka başarısızlığın kanıtı değildir. Demokrasilerde başarının en önemli referansı aldığı oydur.
Türkbaharı Moderatör: Sn.Başbakan'ın "partili cumhurbaşkanı" önerisine nasıl bakıyorsunuz?
Prof.Dr.Naci Bostancı: Partili cumhurbaşkanı genel olarak sistem değişikliği ile düşünülebilir. Tam başkanlık sistemi gibi. Sadece onunla sınırlı olmaz
Türkbaharı Moderatör: Eğer Sn.Başbakan "partili cumhurbaşkanı" olursa sizce AkParti'de başbakanlığı kim üstlenir?
Prof.Dr.Naci Bostancı: Bugünden kestirmek güç. Siyaset dinamik.. Günü geldiğinde belli olur... Gerçekten öyle.
Türkbaharı Moderatör: Sn.Başbakan'ın Has Parti ile birleşme teklifini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Prof.Dr.Naci Bostancı: Olağan bir gelişme. Aynı kök aynı mecra. Zaten son yıllarda ara kademeler kalkmıştı.
Türkbaharı Moderatör: Türkiye'nin bölgedeki politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Prof.Dr.Naci Bostancı: Her ülkeyle çelişik pozisyonlar var. çatışan ve ortaklaşan durumlar. kolay değil. Türkiye iyi götürüyor. Bölgenin denklemleri çok karışık fakat yine de en önemli konu Kürt meselesi. içerde ve dışarda...Ortadoğuda güvenlik için ortak tutum gerekli.
Türkbaharı Moderatör: Sizce Türkiye genç nüfusu, büyüyen ekonomisi ve demokratik rejimiyle bölgesel lider bir güç olabilir mi?
Prof.Dr.Naci Bostancı: Olabilir ama bunun lafından çok icraatını yapmak önemli. Her iddialı laf beraberinde engelleyici dinamikleri çalıştırır.
Türkbaharı Moderatör: Bunu biraz açabilir miyiz? Sizce Türkiye bunu başarabilmesi için neler yapmalı?
Prof.Dr.Naci Bostancı: Üniversiteler yaygınlaşıyor. Okullaşma oranları yükseliyor. Dünyaya daha fazla entegre oluyor. Devlet kuvözünde kazanma bitiyor. Dünyanın mühim üniversitelerinde çok sayıda parlak öğrencimiz var. Siyaset kalite kazanıyor. Vatandaşlık gelişiyor. Sivil toplum güçleniyor. Arge yatırımları artıyor. Dış politika dinamikleşiyor. Bunların hepsi ve sayılacaklar önemli.
Türkbaharı Moderatör: Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder