.

.

30 Temmuz 2012 Pazartesi

Sabah Gazetesi Okur Temsilcisi Sn.Yavuz Baydar ile "Medyada Şeffaflık" Konulu Twit-Söyleşimiz



TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda sizleri 29Temmuz2012  Saat:23.00'da Sabah Gazetesi Okur Temsilcisi Sn. Yavuz Baydar ile buluşturduk. Sn. Baydar medya ve dış polikataya dair sorularımızı yanıtladı.


Türkbaharı Moderatör: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.Dilerseniz twit-söyleşimize başlayalım. Sabah Gazetesi Okur Temsilcisi olarak bize "ombudsmanlık"tan biraz bahseder misiniz? Nedir ombudsmanlık?

Yavuz Baydar: 13 yıldır yapılan bu iş, gazeteciliğin biraz ahlaki anlamda elden geçmesi. Her gazetenin bir çamaşır makinesine ihtiyacı var.

Türkbaharı Moderatör:  Başbakan bir kısım medyadaki "kalemşörler"den ve uluslararası bağlantılarından bahsetti.Bu konuda ne düşünürsünüz?

Yavuz Baydar: Farklı fikirler özgürlüktür. Eskiden askeri arkalarına alırlardı, bürokrasiyi. Şimdi artık siyasi tabanları düşünmeleri lazım.

Türkbaharı Moderatör: Sn.Başbakan'ın medyadan bu kadar şikayetçi olmasını neye bağlıyorsunuz?

Yavuz Baydar: Aşırı hassas ve kontrolcü. Hiç gerek yok. Yüzde 50 üzeri sevilen bir insan. Değişimi yönetmesi isteniyor. Aldırmamalıdır. Değişimi yönetmeli. Türkiyeyi değştimeli, yenilemeli. Reset etmeli. Basınla uğraşmamalı. Herkesi açık konuşmaya davet etmeli.

Türkbaharı Moderatör: Türkiye basın özgürlüğü konusunda sizce ne kadar başarılı? Bu konudaki eleştiriler sizce ne kadar haklı?

Yavuz Baydar: Artılar ve eksiler var. Artılar önemli. Tabular kırılıyor. Ama başta Kürtler herkes medyasıyla özgür olmalı. Fikirler uçuşmalı. Türkiye'de ifade nedeniyle 1 gazeteci bile hapiste olmamalı. Bu kabul edilemez, ayıptır. Anti Terör yasası değişmeli. Özgürlük esas.

Türkbaharı Moderatör: Birsoru dan:Basılı medyanın geleceğini nasıl görüyorsunuz?Sizce medya tamamen dijitalleşir mi?

Yavuz Baydar: Bence 10 yıl içinde herşey yeniden düzenlenecek, eskisi gibi kalmayacak. Yazılı basın zordadır.

Türkbaharı Moderatör: Sıcak gündemi yakından takip ediyorsunuz.Suriye son gelinen noktada ne durumda?

Yavuz Baydar: Uzun ama sonu belli. Esed gidecektir. Zamana karşı durulmaz, yanlış yaptı, Ankara'yı dinlemedi. Bir dost ülkeyi kaybetti.

Türkbaharı Moderatör: Müslümanların katledildiği birde Arakan var.Türkiye bu konudada ağırlığını koydu.Oradaki son durum nedir?

Yavuz Baydar: Esas mesele, Sudan Zimbabwe Gazze Suriye heryerde insanların katledilmesine karşı çıkmaktır. Din ayrımı gözetmeden.

Türkbaharı Moderatör: Siz bölgeyi de yakından takip eden bir gazetecisiniz.Türkiye'nin bölgedeki politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yavuz Baydar: Bence düzen değiştirici değil, değişime ilham verici ve model olucu bir rol daha önemli.

Türkbaharı Moderatör: Sizce Türkiye genç nüfusu, büyüyen ekonomisi ve bölgede artan gücüyle bölgesel lider güç olabilir mi?

Yavuz Baydar: Evet, ama kibir tuzağına kapılmadan. Ekonomi yoluyla.

Türkbaharı Moderatör: Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder