.

.

14 Temmuz 2012 Cumartesi

Yenişafak Gazetesi Yazarı Sn. Özlem Albayrak ile "Türkiye'nin Gündemi" Konulu Twit-Söyleşimiz



 

TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda sizleri 12Temmuz 2012 Çarşamba Saat:21.00'da Yenişafak Gazetesi Yazarı Sn. Özlem Albayrak ile buluşturduk. Gündeme dair güzel bir söyleşi gerçekleştirdik.



Türkbaharı: Özlem Hanım öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.Dilerseniz twitter röportajımıza başlayalım.

Ö.Albayrak: Rica ederim ama internet bağlantısı biraz ağır gecikme olursa, sebebi budur:) başlayalım bakalım..

Türkbaharı: Sizce Türkiye'de gündemin bu kadar sık değişmesi sağlıklı mı?Sanal gündemler oluşturuluyor olabilir mi?

Ö.Albayrak: Gündem hızlı değişiyor doğru, buna sanal gündem diyebilir miyiz bilmiyorum, bildiğm şu; bu hızın sebebi Türkiye.Demokrasi, ekonomi, sosyal değişim. Az zamanda çok iş başardı Türkiye. E çevresindeki hareketlilk de malum..Dolayısıyla bu hızlı gündem çok anlaşılır..

Türkbaharı: Peki demokrasinin anlamı 4 yılda bir sandık başına gitmek midir? Sizce halk yönetimde daha çok söz sahibi olabilir mi?

Ö.Albayrak: Tabi ki 4 yılda bir sandık başına gitmek yetmez. Halk kendini temsil eden yapılanmalarla, STK'lar eliyle yönetime katılmalı.Yargı da halkın haklarını araması için varolan bir zemin mesela. Ama şunu söylemeliyim, bu halk Başbakan’a güveniyor.Başbakan’ın yaptığı açılımları bu ülkede, toplumdan daha az teveccüh gören biri yapsaydı, başaramazdı..

Türkbaharı: Başbakan'ın "Partili Cumhurbaşkanı" çıkışını nasıl yorumluyorsunuz? Sizce halk destekli güçlü bir başkanlık sistemi mi?

Ö.Albayrak: Başkanlık hakkındaki düşüncelerimi ifade için birkaç 180 karakter yetmez. Ama biri bunu yaparsa o Erdoğan olur.

Türkbaharı: Yeni Anayasa konusundaki düşünceleriniz nelerdir?Sizce geniş bir konsensus sağlanıp yeni bir anayasamız olacak mı?

Ö.Albayrak: Umalım da olsun. Çünkü Türkiye’nin ilk sivil anayasası olacak. Ulus devletler 2. Dünya savaşı sonrası demode oldu. Artık ülkenizin sınırları dahilinde yaşayan tüm toplumsal grupların taleplerini karşılamak zorundasınız. Yeni anayasa tüm toplumsal grupları kucaklamak, tüm kimlik taleplerini karşılamak zorunda. umalım da karşılasın..

Türkbaharı: Bundan 5 sene önce bir astsubay sorguya bile çağırılamazken bugün Genelkurmaybaşkanı içeride.Sizce darbe dönemi kapandı mı?

Ö.Albayrak: 28 şubatı sadece asker yapmadı. darbeci gazeteciler, darbeci sermaye hala aramızdayken asla darbe olmaz diyemem.Refahyol hükümeti o dönem, 24 ocak kararları çıkmasın diye sermayedar tarafından uyarılmıştı. Darbe sonra geldi

Türkbaharı: O halde siz yargılamaların dönemin sivilleri ve medyasına uzanması gerektiğini düşünenlerdensiniz. Doğru mu anlıyoruz?

Ö.Albayrak: Doğrudur, darbeyi zihnen ve lafzen desteklemek sadece ayıptır ama fiilen darbeye zemin hazırlamak resmen suçtur.

Türkbaharı: Kürtaj tartışmaları devam ediyor.Yeni bir akım başladı"Benim bedenim benim kararım"Sizce kürtaj bireysel özgürlük müdür?

Ö.Albayrak: Anne karnındaki bebek de, o hakkı kullanmak isteyebilir; “benim bedenim benim kararım” deme hakkını.ama şu da var; kürtajın yeraltına itilmesine de karşıyım. Ne kadınların bedeni, ne bebeklerin bedeni zarar görmese olmaz mı?

Türkbaharı: Takipçilerimizden gelen yorumlarda sizi destekliyor.Peki çözümü nedir yasaklanmadan bir çözümü olabilir mi?

Ö.Albayrak: Kanunen yasak olsa da kadınlar kürtajdan vazgeçmeyecekse bu hem anneyi hem bebeği tehlikeye atmak anlamına gelir ama kürtaja ilkesel karşıyım var olmasına vesile olmak demek o canlının mülkiyet hakkına sahip olmak demek değildir. Nitekim hukukta cenin hakları denen bir bahis var. aslına bakarsanız çok kafa karıştırıcı bir konu.

Türkbaharı: Peki..Dilerseniz dış politikaya geçelim. Suriye'nin Türk uçağını düşürmesi sizce Başbakan'ın Suriye rejimine yüklenmesiyle bir ilgisi olabilir mi?

Ö.Albayrak: Olabilir tabii. Başbakan'ın girişimleriyle uluslararası camiada yalnız bırakılan suriye bunu ödetmeye çalıştı. Rusya ve İran'a güvenmese, böylesi bir kalkışmada bulunamazdı ama. O yüzden azami dikkat etmeli Türkiye.

Türkbaharı: Amerika Irak'tan çekilince bölgede bir Rus gücü artışı oldu mu sizce? Suriye buna güvenmiş olabileceğini mi düşünüyorsunuz?

Ö.Albayrak: ABD sonbahardaki seçimler nedeniyle çok etkisiz. ve Rusya stratejik önemden, İran mezhep nedeniyle destekliyor Esad'ı.

Türkbaharı: Sizce Türkiye'de muhalefet boşluğu bulunuyor mu? Kılıçdaroğlu'nun liderlik ve muhalefet gücünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ö.Albayrak: AKParti'nin en büyük avantajının Türkiye'de etkin muhalefet olmaması ve alternatifsizliği olduğunu söyleyen o tez doğru. Oysa etkin bir muhalefet için ortam var CHP 1- tutarlı olsa, 2- söylemi ve siyasetçileri güvenilir olsa yeterdi.örnek: dersim konusundaki tutukluk 2- dindarlarla barışamama, başörtüsünde zikzak 3-kürt meselesinde zikzak..

Türkbaharı: Şahsen Kılıçdaroğlu'nun liderlik ve muhalefetini nasıl değerlendirirsiniz? Beklenen umut olduğu kanaatinde değilsiniz?

Ö.Albayrak: Kılıçdaroğluna kişisel husumetim yok iyi insan görüntüsü bile veriyor hatta ama liderlik başka vasıflar gereksinir. Öncelikle hem rejimin ezilmişlerinden olup hem rejimin bekçiliğini üstlenerek dersim konusunda kötü sınav verdi. İkincisi Kılıçdaroğlu toplum nezdinde inandırıcı değil hangi cümleyi kurarsa kursun o cümleye inanmıyormuş gibi gözüküyor.

Türkbaharı: Sizce Türkiye iç çekişmelerini bir kenara bırakarak yeniden şekillenen bölgede bölgesel bir güç haline gelebilir mi?

Ö.Albayrak:. Komşularla sıfır sorun politikası barışçıl bir aklın ürünüydü. Bugünkü noktada ise, patlamış gibi gözüküyor. Ama 1-Arap baharı denilen bu süreci hiç kimse öngöremedi 2-henüz herşey bitmedi, maç sürüyor durum değişebilir.Bekleyelim ve görelim. Benim Davutoğlu’na yönelik kredim ve güvenim bitmedi.

Türkbaharı: platformu hakkında düşünceleriniz nelerdir?Dilerseniz sonrasında takipçi yorum ve sorularına geçelim

Ö.Albayrak: Sanal ortamı hayra vesile kılmak konusundaki çabanız takdire şayan. Röportajlarınızı izleyemeye devam edeceğim.

Türkbaharı: Kürtaj konusunda tıbbi gereklilik olmadığı sürece izin verilmemeli diyen bir takipçimiz var.Ne dersiniz?

Ö.Albayrak: Katılıyorm. Ancak izin verilmediğinde sorun çözülmüyorsa yasağın faydası olmayacağı gibi zararı olur. O yüzden ikilem.

Türkbaharı: Darbe konusunda takiçilerimizin büyük kısmı sizinle hemfikir. Genel kanaat darbe olmaz demek büyük bir hata olur yumuşak karın oluşturur.

Ö.Albayrak: Aklın yolu bir demek ki :)

Türkbaharı: Özlem Hanım davetimizi kabul ederek sorularımızı yanıtladığınız için çok teşekkür ederiz.Güzel bir röportaj oldu.


Ö.Albayrak: Ben teşekkür ederim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder