.

.

22 Ağustos 2012 Çarşamba

Radikal Gazetesi Köşe Yazarı Sn.Oral Çalışlar ile "Türkiye Gündemi" Konulu Twit-Söyleşimiz




TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda sizleri 21Ağustos2012  Saat:21.30'da Radikal Gazetesi Köşe Yazarı Sn.Oral Çalışlar ile buluşturduk. Sn.Çalışlar gündeme dair sorularımızı yanıtladı.



Türkbaharı Moderatör: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.Dilerseniz twit-söyleşimize başlayalım. Dün Gaziantep'teki patlamada 9 vatandaşımızı yitirdik.Bu olay hakkındaki düşüncelerinizi alabilirmiyiz?

Oral Çalışlar: Tabii ki vahşi bir eylem. Bugün BDP yöneticilerine de sordum. PKK dışında başka bir güç olabilr dediler.

Türkbaharı Moderatör:  Suriye sınırındaki bir ilimizde meydana gelmesi gözleri Suriye'ye çevirdi.Sizce Suriye'nin misilleme ihtimali var mı?

Oral Çalışlar: Suriye konusunu Başbakan da dile getirdi. Tabii bunu beklemek mümkündür. Biz dış politika ile iç politikayı dengeleyemedik.

Türkbaharı Moderatör:  Pkk bu patlamayla ilgileri olmadığını açıkladı.Bu açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Oral Çalışlar: PKK çok tepki gören eylemlerden sonra böyle açıklamalar yapıyor. Ne kadar güvenilir bilemiyorum ama yine de dikkate alınmalı.

Türkbaharı Moderatör:  Terör konusunda acil atılması gereken adımlar sizce nelerdir? Sizce yeni bir yapılanmaya ihtiyacımız var mı?

Oral Çalışlar: Önce İdris bey meselesi çözülmeli. O orada İçişleri Bakanı oldukça bir anlayışı sembolize ediyor. O anlayış çözüm üretemez

Türkbaharı Moderatör:  Suriye'de çatışmalar devam ediyor.Sizce Esad rejimi ne kadar daha dayanabilecek?

Oral Çalışlar: Esad meselesi biraz da Batının kaygıları nedeniyle yavaş gidiyor. Oradaki Hıristiyanlar, Aleviler, Kürtler ne olacak?

Türkbaharı Moderatör:  Libya'ya hızla yapılan uluslararası müdahaleyi Suriye'de göremedik.Sizce neden sessiz kalındı?

Oral Çalışlar: Mısır'da Müslüman Kardeşlere ek olarak Suriye'de de bir Sünni yönetim gelirse korkusu İsrail'i ve Batıyı çekingen yapıyor.

Türkbaharı Moderatör: İran Irak ve Suriye'nin kuzeyindeki Kürtler birleşerek Kürt devleti kuracakları iddiasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Oral Çalışlar: Kürtlerin kendi aralarında bir birlik oluşturmak istemeleri en doğal hakları. Ancak Türkiye Kürtleri ne yapacak asıl soru bu...

Türkbaharı Moderatör:  Bunu biraz açabilir miyiz?Sizce Türkiye Kürtleri böyle bir durumda ne yapar?Devlet nasıl bir politika izlemeli?

Oral Çalışlar: Türkiye Kürtleri bölgedeki en gelişmiş topluluk. Onlar Türkiye ile birlikte yaşamak istiyorlar. Haklarını hukuklarını kabul etmek şartıyla

Türkbaharı Moderatör: Bu aynı zamanda Kürt Sorununun çözümünü gerektiriyor galiba.Sizce Kürt sorununun çözümü için neler yapılmalı?

Oral Çalışlar: Kimliklerini tanımalıyız. Onurlarına saygı göstermeliyiz. Siyaset yapma özgürlüklerini açık tutmalıyız. Kendilerini yönetme isteğine saygı.

Türkbaharı Moderatör:  Türkiye'nin Suriye politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Oral Çalışlar: Suriye siyaseti aceleci. İkincisi Sünni kimliği öne çıkıyor. Bunlar yanlış şeyler. Hatay'daki Nusayriler de çok şikayetçi bu durumdan


Türkbaharı Moderatör: Esad'ın Suriye'nin güneyinde Nusayri devleti kuracağı iddiaları var bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Oral Çalışlar: Nusayri devleti zor ihtimal. Belki Irak'ta olduğu gibi federatif bir yapı ortaya çıkabilir. Tabii Hıristiyanlar, Kürtler ne olacak.

Türkbaharı Moderatör:  Son olarak TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu hakkındaki düşüncelerinizi alabilirmiyiz? Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.

Oral Çalışlar: Çok teşekkür ederim. Sayenizde bu işe nasıl girilir öğrendim. Ben de ilk kez twitter da aktif olabildim. Ben de Türk Baharına teşekkür ederim. Umarım barışın yolu uzun olmaz. Çocuklarımız ölmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder