.

.

7 Eylül 2012 Cuma

TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü Dr.Bahadır Kaleağası ile "Global Ekonomideki Gelişmeler" Konulu Twit-Söyleşimiz





Türkbaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformunda sizleri 06Eylül2012 Saat:22.00'da TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü Dr.Bahadır Kaleağası ile buluşturduk. Dr.Kaleağası "Global Ekonomi"ye dair sorularımızı yanıtladı.





Türkbaharı Moderatör: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Dilerseniz twit-söyleşimize başlayalım. Amerika'daki mortgage kriziyle birlikte global ekonomideki çalkalanma devam ediyor. Sizce bu durum daha ne kadar devam eder?

Dr.Bahadır Kaleağası:  Küresel kriz bitmeyecek, etkisi dağılacak, farklı katmanlara, farklı dalgalara yayılacak. Bir kaç yıl içinde kademeli çıkış olur.

Türkbaharı Moderatör: Avrupa'da Yunanistan borç krizi patlak verdi. Bu krizi Avrupa'da diğer ülkelere sıçrayacak gibi görünüyormu? 

Dr.Bahadır Kaleağası: 9 milyonluk Yunanistan yarım milyarlık dünya devi AB ekonomisi içinde küçük bir aktör fakat bankaların elindeki borçlar piyasalarda yayılan güvensizlik kıvılcımları ve zaten küresel krizin etkileri ile birleşince AB ekonomisi durgunluğa girdi. AB'nin durumu tüm dünyayı olumsuz etkiliyor zira en büyük pazar, yatırım, teknoloji ve turizm kaynağı söz konusu. ABD ile AB arasındaki transatlantik ilişkiler dünya ekonomisinin temel direği. AB Çin ve Rusya'nın da en önemli partneri.

Türkbaharı Moderatör: Almanya'nın Yunanistan borç krizi hakkındaki tutumunu ve politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dr.Bahadır Kaleağası: AB içinde en önemli ekonomik güç merkezi olarak Almanya bir çok çelişkiyi yönetmeye çalışıyor. İç siyasette yöneticiler halka "biz uzun yıllar AB sistemi sayesinde büyüdük, bazen bedel ödenir, doğal" diyemiyor. Diğer taraftan, önce sosyal demokrat Schröder sonra merkez sağ Merkel hükümetleri yaptıkları reformlar sayesinde Almanya'nın ABD kaynaklı küresel krizi dirençle ve kısmen başarı ile geçirmesini sağladılar. Başka AB ülkeleri de başardı reform yapmayan ve dünya koşullarına uyum sağlayamayan Yunanistan'daki siyaset-ekonomi ilişkisi sert eleştirileri hak ediyor.


Türkbaharı Moderatör: Avrupa Birliği'nin temelindeki mali birlik sallanıyor gibi görünüyor. Sizce bu kriz siyasi birliğe yansır mı?


Dr.Bahadır Kaleağası: Euro para birimi olarak başarılı olmaya devam ediyor. Dünyada en çok tedavüldeki para. Dünya ticaretinde dolara yetişiyor, Euro kuru da sağlam. Dolayısı ile sorun bir finans değil bir yönetim krizi olarak sivrilmekte. Euro projesinin ilk aşamalarından sonra kurumsal bir reform ile daha sıkı siyasal birlik planlanmıştı. O dönemde AB içindeki görevlerimde bu durumu yakından takip etme fırsatım oldu. Bugünkü kriz öngörülmekteydi. Fakat daha sonra on yıl içinde Euro başarısının kurumsal atılım zamanı geldiğinde siyasi ortam elvermedi. 11Eylül, uluslararası kriz dalgaları ve iç siyasette aşırı sağ gibi etkenler nedeni ile AB daha federal, Euro bölgesini daha disiplinli yönetebilecek, vergi, bankacılık, makro-ekonomik gözetim ve güçlü AB hükümeti gibi reformları geciktirdi. Şimdi ise bu kriz bir fırsat olarak görülmekte. Mevcut AB içinde daha ileri bir federal çekirdek Euro bölgesi kurulacak. Bu çekirdek AB'ye girmeye hazır ve istekli olan ülkeler dahil olacak. Diğerleri ise (İngiltere, İsveç, Danimarka, bazı Orta ve Doğu Avrupa, müstakbel üyeler Balkanlar, İsviçre, Norveç, Türkiye) çekirdek Euro bölgesi ile birlikte daha geniş bir AB oluşturacak. Bu ekonomi ve siyasal yönetimi güçlü bir küresel güç olacak.


Türkbaharı Moderatör: Çin ekonomisinde yavaşlama sinyalleri geliyor. Siz Çin ekonomisinin bugünü ve geleceğini nasıl değerlendirirsiniz?


Dr.Bahadır Kaleağası: Büyümede yüzde dokuzlardan altılara düşme eğilimi Çin ölçeğinde önemli. Son yıllarda altyapı, inşaat ve tüketim çok ısınmıştı. Uluslararası ekonomide karşılıklı bağımlılık ağları çok derinleşti. Çin hem rakip hem ortak her ülke için. Muazzam bir döviz rezervi ve dış yatırım gücü de var. Yüksek teknolojiye de çok yatırım yapıyor artık. Ülke içindeki kentleşme ve sınırlı özgürlük sancıları ekonomiye olumsuz yansıyor. 21.yüzyıl belirlemekte olan bir ekonomik güç, fırsat ve sorun kaynağı.


Türkbaharı Moderatör: Türkiye'nin bölgeyle siyasi ve ekonomik bağları artıyor. Siz Türkiye'nin bölgedeki konumu ve geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dr.Bahadır Kaleağası:  Türkiye için büyük fırsat penceresi açıldı. AB en önemli ulusal çıkar odağı olmaya devam ederken, Avrasya ekseninde siyasi ve ekonomik etkisi artan bir Türkiye ortaya çıkıyor. Bu durum AB sürecini güçlendirir, güçlenen AB süreci de Avrasya ekseninde Türkiye'yi güçlendirir. Özellikle dış ticaret, yatırımlar ve turizm açısından.. Bu yönde ilerleyebilmek için önce çok daha güçlü bir demokrasi, hukuk devleti, teknoloji, girişimcilik ve özgürlükler ülkesi olmalıyız. Özgürlükler toplumu olmak çok önemli. Kültürel, dinsel, etnik ve cinsel her boyutta özgür ve özgüvenli ülke dünyada yükselir.

Türkbaharı Moderatör: Son olarak @Turkbahari Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu hakkındaki düşüncelerinizi alabilirmiyiz?

Dr.Bahadır Kaleağası: Girişimci ve yaratıcı yaklaşımınızı candan kutluyorum. Şimdi sorununuz, bu başarıyı aşmak için yeni atılımlar yapmak :)

Türkbaharı Moderatör: Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder