.

.

24 Temmuz 2012 Salı

Star Gazetesi Yazarı Sn.Mensur Akgün ile "Türkiye'nin Dış Politikası" Konulu Twit-Söyleşimiz





TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda sizleri 23Temmuz2012  Saat:22.30'da Star Gazetesi Yazarı Sn. Mensur Akgün ile buluşturduk.Sn.Akgün dış politikaya dair sorularımızı yanıtladı.






Türkbaharı: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.

M. Akgün:  Ben teşekkür ederim.

Türkbaharı: Bölgemizde diktatör rejimlere karşı bir ayaklanma dalgası başladı.Libya Mısır ve şimdi Suriye.Bölge halkları ne istiyor?

M. Akgün: Hepsinden önce de Tunus vardı. İnsanlar eşitlik, adelet ve özgürlük istiyor. Demokrasi talep ediyor.

Türkbaharı: Peki nasıl oldu da diktatör rejimler bu bölgede kök saldı.Sizce bu ayaklanma dalgasında bir dış müdahale sözkonusu mu?

M. Akgün: Hem var, hem de yok. Bölge insanlarının demokrasiye teşvik edilmediğini söyleyemeyiz. Ayrıca Libya ve Suriye'deki gibi kalkışmalar başladıktan sonra müdahaleler de oldu. Yemen'de iktidar tasfiyesi Körfez ülkelerinin siyasi müdahalesi ile gerçekleşti. Ancak tüm bunlar başkaları değil bölge halkları istediği için gerçekleşti. Diktatörlükler konusunda ise bildiğiniz gibi çeşitli teoriler var. Ama çoğu açıklayıcı değil. Güvenlik diktatörler için en iyi ve sağlam gerekçeyi oluşturdu.

Türkbaharı: Kısa vadede sular durulmayacak gibi görünüyor.Peki bölgeye gerçek demokrasi geliyor diyebilirmiyiz?

M. Akgün:  Hayır diyemeyiz. Ama demokratikleşmenin gelmesi muhtemel gibi ..

Türkbaharı: Suriye'ye geçelim.Esad halkını katletmeye devam ediyor.Sizce Esad yönetimden çekilir mi?Ya da çektirilirmi?

M. Akgün: Kendi iradesi ile çekilmesi zor gibi gözüküyor. Rejim Esad'ın gitmesine müsade etmez diye değerlendiriyorum.

Türkbaharı: Sayın Başbakan bugün Suriye düşmanca tavrı bırakmazsa misliyle cevap verileceğini belirtti.Sizce bu ne anlama geliyor?

M. Akgün: Konuşmayı takip etmedim ama sanırım Başbakan uçak olayına ya da Baas rejiminin PKK ile uzlaşmasına atıfta bulunuyor. Bana kalırsa anlamı açık. 1990'lı yılların sonunda bunu Şam yönetimi iyi okumuştu. Umarım yine öyle okur.

Türkbaharı: Irak'ın kuzeyinde Kürt yapılanması var.Suriye'de de aynı yapılanma olursa Türkiye bölgede nasıl bir politika izlemeli sizce?

M. Akgün: Kuzey Irak ile ilişkilerini geliştirmeli ve kendi Kürt sorununu çözmek için daha çok çalışmalı..

Türkbaharı: Esad kabinesine yapılan bombalı saldırıyı nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce bu saldırı nasıl bir mesaj veriyor olabilir?

M. Akgün: Baas rejimi tam anlamıyla kalbinden vuruldu ama bitmedi

Türkbaharı: Esad'ın gidişiyle Rusya'nın bölgedeki gücü ağır darbe alacağı konuşuluyor.Sizce Rusya'nın bölgedeki pozisyonu nedir?

M. Akgün: Rusya'nın aldığı asıl darbe geleceğin Arap dünyasını kaybetmesidir. Oysa Moskova bu oyunu çok daha farklı oynayabilirdi.

Türkbaharı: Sayın Başbakan geçtiğimiz hafta Putin ile görüştü.Sizce bu görüşmeden somut olarak çıkan sonuç nedir?

M. Akgün: Suriye sorunu yüzünden ilişkilerin etkilenmeyeceği.

Türkbaharı: Son on yıla baktığımızda Türkiye'nin bölgedeki politikalarını nasıl değerlendirirsiniz?

M. Akgün: Bence genelde başarılı. Türkiye dünya siyaset sahnesinde başarılı bir aktör haline geldi. Ama süreç daha iyi yönetilemez miydi? Bence yönetilebilrdi. Bazı yol kazaları engellenebilirdi. Yine de unutmayalım ki Türkiye bu çoğrafyada örnek alınan ve sevilen bir ülke haline geldi.

Türkbaharı: Peki sizce Türkiye büyüyen ekonomisi, genç nüfusu ve demokratik rejimiyle bölgede lider ülke haline gelebilir mi?

M. Akgün: Beklenti o yönde ama biz liderlikten çok ortaklık anlayışıyla hareket etmeliyiz.

Türkbaharı: Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.

M. Akgün: Ben teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder