.
.
.
13 Temmuz 2012 Cuma
AKParti MKYK Üyesi STRATIM (Stratejik İletişim Merkezi) The Istanbul Forum Direktörü Sn. Suat Kınıklıoğlu ile "Türkiye'nin Dış Politikası" Konulu Twit-Söyleşimiz
TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda sizleri 12Temmuz2012 Çarşamba Saat:21.00'da AKParti MKYK Üyesi STRATIM (Stratejik İletişim Merkezi) The Istanbul Forum Direktörü Sn. Suat Kınıklıoğlu ile buluşturduk. Dış politakaya dair ufuk açıcı bir söyleşi gerçekleştirdik.
Türkbaharı Moderatör: Suat Bey öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.Dilerseniz röportajımıza başlayalım.
Suat Kınıklıoğlu: tabii memnuniyetle. benim için bir ilk...
Türkbaharı Moderatör: Deneyimli bir stratejist ve dış politika uzmanısınız.Türkiye'nin bölgedeki politikalarını nasıl yorumluyorsunuz?
Suat Kınıklıoğlu: Estagfirullah.Türkiye’nin bölgedeki dış politikasını Suriye öncesi ve sonrası 2 farklı evrede değerlendirmek lazım.Suriye krizine kadar bölgede iyi bir pozisyonumuz vardı. Suriye meselesi bitmeden tam bir yargıya varmak doğru olmaz.Çok çetrefilli-boyutlu mesele Suriye ama genel olarak başarılı bir siyaset izlendi.Halklar nezdinde başarılı ve vizyoner bir Türkiye var. Yönetimler nezdinde farklı yaklaşımlar var.
Türkbaharı Moderatör: Mısır ve Libya'dan sonra Suriye'de rejime karşı bir ayaklanma başladı.Sizce muhalifler Suriye'de de başarılı olabilicek mi?
Suat Kınıklıoğlu: Evet bence başarılı olacaklar. Allah yardımcıları olsun. Demokrasiye, Katılımcılığa ve insanca yaşamaya doğru. Suriye'de muhalefetin en önemli silahı haklılıkları ve meşruiyetleri. İnşallah çok yakında Esed'in devrilişine tanık olacağız.
Türkbaharı Moderatör: Bölgede bir Arap baharı yaşanıyor.Türkiye'nin Arap baharında herhangi bir rolü olduğunu düşünüyor musunuz?
Suat Kınıklıoğlu: Türkiye bölgede demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne vurgu yapıyor. Soğuk dış siyaset çıkarlarına değerler katarak bölgenin geleceğine yatırım yapıyor. Türkiye İslam Dünyasında bu konularda ilham kaynağı olmaya devam ediyor.Artık bu ülkede olan-bitenin sadece milli sınırlarımız içerisinde kalacağı düşünülmemel.Türkiye’de olanların çok daha büyük bir coğrafya için anlamı var. Bu bizlere sorumluluk yüklüyor.Türkiye Mısır’da Libya’da taraf oldu, Tunus’ta yapıcı katkı sağladı. Suriye’de çok sesli bir taraf.Türkiye Arap Uyanışında tavırları yakından takip edilen bir ülke. Böyle olmaya da devam edecek. Halklar nezdinde büyük itibar var.
Türkbaharı Moderatör: Gerçekten derinlemesine ufuk açıcı bir röportaj oluyor.Muhteşem.. devam edelim.. bir sonraki sorumuza geçiyoruz. ABD'nin Ortadoğu ve Afganistan politikalarını nasıl yorumlarsınız?
Suat Kınıklıoğlu: ABD Orta Doğu ve Afganıistan’dan çekiliyor. Irak İşgali ABD için çok pahalı bir ders oldu.ABD’de içe kapanmacı ve kendini toparlama eğilimleri giderek artıyor.Suriye’de ABD’nin işin içine girmek istememesi sadece başkanlık seçimi ile açıklanamaz – yeni cepheler açmak istemiyorlar.ABD’nin bölgeden çekilmesi bizim için fırsatlar yaratıyor ama bizim de bölgeye yönelik insan sermayemizi geliştirmemiz lazım.
Türkbaharı Moderatör: İnsan sermayesi derken kısaca açabilir miyiz? Bölgeyi bilen diplomatlardan mı bahsediyoruz?
Suat Kınıklıoğlu: Hayır diplomatlar değil, aydın-seçkin, STK, medya mensubu, think-tankçi veya analistler... oraları ve dil bilen oralarda çevre yapabilecek, oraların nabzını iyi okuyabilecek insan sermayesinden bahsediyorum. Memlekette kaçtana İbranice bilen uzman var Allah aşkına...??? İran'ı Orta Doğuyu içeriden takip eden kaç yazarımız var??? Bu insan sermayesi ile liderlik yapmak çok kolay değil. Bu koudaki açığımızı sistematik olarak kapatmamız lazım. Gürcüce, Ermenice bilen uzmanlarımız çok az..Devlet-dışı sivil toplum aktörlerini güçlendirmemiz lazım. Sağlam insan kaynağı liderlik edecek ülkeye elzem..
Türkbaharı Moderatör: Kesinlikle çok önemli bir noktaya temas ettiniz. Bu konu başlı başına bir röportaj konusu olabilir.. Devam edelim.. Suriye'nin silahsız Türk keşif uçağını düşürmesinin nasıl yorumluyorsunuz?Bunun arkasında nasıl bir hesap ve kimler olabilir?
Suat Kınıklıoğlu: Uçak düştü mü düşürüldü mü belli değil. Çok sıkıntılı bir durum. Halen bazı şeyler yenice netleşiyor. Belki de uçak kendi Türkiye'nin itibari çok yüksek. One minute herkesi etkiledi. Simdi ise sadece muhalefet turkiyenin pesinde.düştü ama gerçekler tam olarak ortaya çıkmadan yorum yapmak ne kadar anlamlı bilemiyorum... eğer Suriye tarafından düşürüldüyse o zaman en sert cevabın verilmesi gerekirdi ama Hükümet bu konuda daha temkinli ve sakin reaksiyon göstermeyi tercih etti.
Türkbaharı Moderatör: Türkiye'nin bölge ülkeleriyle vizeleri kaldırması sizce ne anlama geliyor?Pasaportları bile kaldırdığımız ülkeler var.
Suat Kınıklıoğlu: Vizelerin kaldırılması bölgede insanların, fikirlerin ve malların daha hızlı ve etkin olarak gidip-gelmesi anlamına geliyor.Her yönüyle doğru bir politika. Halklar, aydın ve seçkinler arasında daha fazla etkileşim anlamına geliyor.Türkiye’nin bölgeye YENİDEN ENTEGRASYONUNU hızlandıracak önlemler. Oldukça önemli addediyorum.
Türkbaharı Moderatör: Bu aynı zamanda Türk pasaportunun güçlenmesi anlamına da gelir değil mi? Dolayısıyla Türkiye'nin imajının artması anlamına gelebilir mi?
Suat Kınıklıoğlu: Evet bunu sıkça yurtdışına giden yurttaşlarımız görüyorlar. Ama insanların, malların ve fikirlerin kolay ulaşımı entegrasyon ve büyüme getirir. Bu anlamda bölge halklarının kolayca ülkemize gelebilmeleri daha fazla ilham almalarına vesile oluyor.
Türkbaharı Moderatör: Sayın Başbakan'ın "One Minute" çıkışının bölge halkları ve yönetimleri üzerinde sizce nasıl bir etkisi oldu?
Suat Kınıklıoğlu: Sn Başbakan'ın One Minute çıkışı bölge halklarına önemli bir moral verdi. Makus talihin devam etmeyeceği birilerinin bu işlere DUR diyebileceği intibaı yaygınlaştı. Haksızlığa ve zulme HAYIR demenin mümkün olduğu görüldü. Halklar nezdinde önemli yankı yapmıştır. Ne var ki sürecin devamı da iyi izlenmeli. Israil ile ikili ilişkiler Mavi Marmara sonrası gelişmeler sürecin henüz tamamlanmadığına işaret etmektedir. Filistin meselesi halen çözümsüz olarak oradadır. One Minute bir başlangıçtır.
Türkbaharı Moderatör: Peki Ortadoğu'da diktatörlerin yıkılması bölgeye demokrasinin gelebileceği anlamını taşıyor mu?
Suat Kınıklıoğlu: Demokrasi bir günde gelmez ama bunlar kaçınılmaz tarihsel süreçler. Bir yerden başlayacaktı... Bizim yardımcı olmamız lazım.Komşuluk alanımızın demokrasilerle çevrili olması çıkarımızadır. Ne var ki, demokrasiler pişinceye kadar oldukça çalkantılı şiddet dolu ve riskli evrelerden geçeceğimizin idrakinde olalım. Naif değilim ama ilke olarak bu dönüşümlere Arap kardeşlerimizin hakları olduğunu unutmayalım. Bu süreçleri kendi mezhepsel çıkarları için rehin almak isteyenlere karşı da teyakkuzda olmamız lazım. Suudların İranlılarla bölgede mezhep çatışmalarına alet olmamamız lazım. Bahreyn ve Suriye'yi aynı zamanda eleştirebilmeliyiz. Türkiye mezhep-üstü siyaset izliyor ama bunu yeterince anlatamıyor. Diktatörlükler heryerde savunmada Orta Doğu'da Rusya'da her yerde geri çekiliyorlar. İnşallah bu mücadeleler sonunda hiçbiri ayakta kalamayacak.
Türkbaharı Moderatör: Sn Davutoğlu'nun şöyle bir sözü var"Araplar Türkiye'deki demokrasiden etkilendi Arap baharı Türk baharıdır"katılır mısınız?
Suat Kınıklıoğlu: Ben daha az iddialıyım. Ama Arap kardeşlerimizin Türkiye'den etkilenmiş olabilecekleri ihtimal dahilinde. Türkiye eksikleri olmasına rağmen demokrasi, insan hakları cinsiyet eşitliği gibi evrensel değerlerle geleneksel - dini değerlerini entegre etmeyi başarmış bir ülke... Bunu tabii ki görüyorlar. Model arıyorlar, ilham arıyorlardı...Ama bana göre Arap Uyanışı daha kapsamlı ve karmaşık tarihsel - siyasal süreçlerin tezahürü... TR bu süreçlerin başarıyla tamamlanmasına yardımcı olarak Türk Baharı olgusuna yaklaşabilir. Esas olan iç dinamikleriyle Arap toplumların yeni başlangıçlar yapmaları. Onlar adına mutluyum.
Türkbaharı Moderatör: Birazdan soru ve yorumlara geçeceğiz.. 2 sorumuz kaldı..Röportajımız gerçekten ilham verici ve ufuk açıcı.. Toparlarsak sizce Türkiye bölgesel lider bir güç olarak bölgeye barış demokrasi ve refahı getirebilir mi?
Suat Kınıklıoğlu: TR var olarak, kendi demokrasisini geliştirerek, bölgeye yeniden entegre olarak ilham kaynağı olmaya devam etmeli ama TEVAZU çok önemli. Arap toplumları yeni bir büyük abi aramıyor. O yüzden TEVAZU çok önemli. Nüfuzumuzu tevazuyu elden bırakmayarak arttırabiliriz. TR zaten daha gelişmiş ürünler üreterek, yumuşak gücünü arttırarak, vize rejimiyle bölgeyle entegrasyonunu derinleştirerek değişimin öncüsü olacaktır. Hızlıca bölge dil, syaset ve kültürümü bilen insan kaynağımızı zenginleştirerek demokrasi ve refahın motoru olmak mümkün. Ayağımızın biri BATI'da kalması şartıyla tabii. BATI boyutunu ihmal etmeden tabii.
Türkbaharı Moderatör: TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu hakkındaki düşüncelerinizi alabilirmiyiz?Sonrasında soru ve yorumlara geçelim dilerseniz.
Suat Kınıklıoğlu: Platformunuzu ilgiyle takip ediyorum. Başarılar diliyorum. Umarım TR dış politikasının demokratik zeminlerde daha iyi anlaşılmasına vesile olur. Bölgesel siyasetimizin şekillenmesine katkı sağlamasını temenni ederim. İnsan kaynağımızın zenginleşmesi, komşuluk alanımızın daha iyi anlaşılması yolunda iyi işler yapmanızı dilerim. Sevgiler.
Türkbaharı Moderatör: Sorularımızı yanıtladığınız kabul ettiğiniz için biz teşekkür ederiz. Soru ve yorumlara geçelim hemen.. Çok fazla sorulan sorulardan biri Türkiye-İsrail ilişkileri.Son aşamada Israil ile hangi durumdayız?
Suat Kınıklıoğlu: Esasında o cephede yeni pek birşey yok. Bizim şartlarımız malum. Orada bizim şartları yerine getirecek siyasi irade yok.Yani "Batı yakasında değişen pek bir şey yok"... Suriye vesilesi ile Amerikalıları yoğun ara bulma çabaları var ama yakın zamanda somut bir gelişme beklentisi pek yok. Israil ile "soğuk barış" bir süre devam edeceğe benzer...
Türkbaharı Moderatör: Aliyev ile ilişkilerimiz ne durumda? Sanki Türkiye'nin bölgede artan gücünden pek memnun görünmüyor gibi.
Suat Kınıklıoğlu: Aliyev ne yazık ki çok yanlış işler yaptı... Washington'da geçmişte aleyhimize işler yaptılar. Bunların hepsi biliniyor.TR-ERM normalleşmesini torpillediler.... Yazık oldu. Güney Kafkasya TR'nin arka bahçesi haline gelecekti. Aliyev çocuklarını neden İstanbul'da değil de Moskova'da okutuyor onu sormak lazım... Neden normal demokrasinin yerleşmesine müsaade etmiyor??
Türkbaharı Moderatör: Sorulacak o kadar çok soru var ki. Dilerseniz bir sonraki röportajımızda bunları bir kenara not edelim ve konuşalım.. Henüz Rusya ve enerjiye giremedik.Uygun görürseniz bir sonraki röportajımızda daha detaylı girebiliriz.Çok teşekkür ederiz tekrar..Ufuk açıcı güzel bir röportaj oldu.En yakın zamanda tekrarını dileriz.Elinize sağlık Suat Bey.
Suat Kınıklıoğlu: Tabii inşallah.... İlginç bir deneyim oldu bu benim için... İlk twitter mülakatımız... Emeği geçenlere teşekkürler.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder