.
.
.
27 Temmuz 2012 Cuma
Habertürk Dışhaberler Müdürü Sn.Ceyda Karan ile "Türkiye'nin Dış Politikası" Konulu Twit-Söyleşimiz
TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda sizleri 26Temmuz2012 Saat:22.30'da Habertürk Dışhaberler Müdürü Sn.Ceyda Karan ile buluşturduk.Sn.Karan dış politikaya dair sorularımızı yanıtladı.
Türkbaharı: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt yapılanmasından söz ediliyor.Gerçekten böyle bir yapılanma sinyalleri var mı?
C. Karan: 'Yapılanma'dan ne kast ettiğinizi anlayamadım doğrusu. Suriye'nin kuzeyinde. Kürtler var ve krizin başından beri birlik sergiliyorlar.
Türkbaharı: Sn.Başbakan'ın bahsetmiş olduğu Irak'ın Kuzey'inde yetiştirilen Kürtlerin Suriye'deki yapılanması.Esad'ın Suriye'nin kuzeyinden böyle bir yapılanmaya zemin hazırlamak için güneye çekildiği bilgileri var. Kuzey Irak, İran ve Suriye'deki Kürtler ile bir Kürt devleti kurulacağından bahsediliyor.Sizce bu ne kadar mümkün?
C. Karan: Bana kalırsa öyle veya böyle kontrolü yitireceğini biliyordu..böylelikle 'tampon bölge'kurmuş oldu.. Kısa vadede çok mümkün görünmüyor. Gördüğüm kadarıyla böylesi bir talep de dile getirilmiyor..
Türkbaharı: İsrail'in Mavi Marmara ile ilgili Türkiye'den özür dileyeceği söyleniyor.Sizce İsrail böyle bir adım atarmı?
C. Karan: Stratejik çıkarları oraya kadar gelip dayatırsa bir ara formül bulunabilir bence..
Türkbaharı: İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi Türkiye'nin dış politikası açısından baktığımızda sizce ne ifade eder?
C. Karan: Başından bu yana Türkiye'ye ihtiyacı bulunduğu tezini doğrulamış olur.. İhtiyacının giderildiği manasına da gelir.Lakin ben bunun artık mühim olduğu kanaatinde de değilim.
Türkbaharı: Türkiye'nin Arap baharı başladığından bu yana bölgedeki politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
C. Karan: 'Komşularla sıfır sorun' retoriği realpolitikle sınanmaya başlandı. Tunus, Libya, Mısır'da bir şekilde yumuşak geçiş mümkün oldu ama Suriye'de olmadı.Türkiye Suriye'de'yumuşak gücünü' hakikaten kullanabilseydi başarılı olabilirdi kanaatindeyim..
Türkbaharı: Başbakan'ın Suriye'nin tavrı aynen devam ederse ensert şekilde karşılık bulacağını açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
C. Karan: Sorunuzu anlayamadım. Ama şunu söyleyeyim, Kürt hassasiyeti Esad'ın yarattığı sorunun önüne geçmiştir artık. Bu gelişmeler Şam'a ne getirir tam bilemiyorum.. Asıl soru Türkiye Kürt meselesini çözümü fırsatı değerlendirilebilir mi.
Türkbaharı: Başbakan Şangay Beşlisinden bahsetti.Sizce Türkiye AB'den eksen değiştirerek Şangay Beşlisi'ne doğru kayabilir mi?Bu mümkün mü?
C. Karan: Daha önce gözlemci statüsü konuşulmuştu. Ama bu konjonktürde mümkün değil. Biraz komik kaçtı..
Türkbaharı: Sizce Türkiye genç nüfusu, demokratik rejimi ve büyüyen ekonomisiyle bölgesel lider bir ülke olabilir mi?
C. Karan: Bence Türkiye zaten bölgesel lider. Dinamizmi bile kafi. Fakat çok ciddi sorunları var. En başta zihniyetle alakalı.
Türkbaharı: Bunu biraz açabilirmiyiz? Bu sorunların çözümünde nasıl bir politika izlenmeli sizce?
C. Karan: Sorun iktidarların toplumdaki açık görüşlülüğün gerisinde kalmasıyla başlıyor hep.Belki Türkiye'de olan bu..Çözümü değişiklik.
Türkbaharı: Sivil toplum örgütleri sizce bu konuda elini taşına atabilir mi? İktidarla paralel çözüm odaklı çalışmalar yapılabilir mi?
C. Karan: Sorun sivil toplum örgütlerinin sürekli iktidarın hoşuna giden fikirler üretmesi... İktidarın hep bunu arzulaması.
Türkbaharı: Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.
C. Karan: Rica ederim.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder