TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda sizleri 19Temmuz2012 Saat:21.00'da Marmara Üniversitesi Sosyolog Doç.Dr.Ali Murat Yel ile buluşturduk. Doç.Dr.Ali Murat Yel iç ve dış politikaya dair sorularımızı yanıtladı.
Türkbaharı: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.Dilerseniz twitter röportajımıza başlayalım
A.Murat Yel: Ben teşekkür ederim..
Türkbaharı: Dilerseniz sıcak gündem Suriye ile başlayalım.Suriye Türk uçağını hangi hesapla düşürdüğünü açıkladı?
A.Murat Yel: Öncelikle Suriye’nin böylesine bir ortamda ve sonuçları oldukça vahim olabilecek kararı tek başına alması pek mümkün görünmüyor.Belki de Rusya’nın bölgede etkin olabilme hesapları Suriye üzerinden böyle bir kararın uygulanmasına sebep olmuştur.Son dönemlerde Orta Doğu'daTürkiye aktif dış politikası ile aktör olmaya başladı.Burada şimdiye kadar pek çok kimsenin dikkatini çekmeyen bir ayrıntı var: Esed’in iktidara gelişi düşüncelerini etkilemektedir.Zaten Orta Doğu’daki krallar ile diktatörlere baktığımızda kralların kendi halklarına daha çok saygı duyup sahip çıktığı ama diktatörlerin kendilerini ülkenin sahibi olarak görmediklerinden dolayı halklarına karşı acımasız oldukları görülmektedir.Şu anda Esed’in güvenebileceği hiçbir güç kalmamıştır hatta Rusya bile Esed sonrası gelişmeleri etkileme çabasına düşmüştür.
Türkbaharı: Başbakan'ın son dönemde Suriye yönetimine yaptığı eleştiriler uçağımızın düşürülmesinde bir etken olmuş olabilir mi?
A.Murat Yel: Türkiye’den gelen yönetime yönelik eleştiriler değil de bölgede aktif rol üslenen aktör olabilme mücadelesi açısından Türkiye ile Rusya arasında güç elde etme çabası daha etken olmuş bir faktördür diye düşünüyorum. Zaten Suriye de uçağın düşürülmesinden itibaren bu eylemi çok fazla üslenemedi; halkların kardeş oldukları, bilinmeyen bir askeri uçağın düşürüldüğü ve Türk uçağı olduğu anlaşılınca ortak arama-kurtarma çalışmaları filan bir nevi özür dileme çabalarıydı bence.
Türkbaharı: Rusya Suriye'ye silah sevkiyatını durdurduğunu açıkladı. Sizce bu açıklama ne anlama geliyor?
A.Murat Yel: Rusya Suriye’nin yanında olduğunu ve yanında olacağını her zaman açık olarak ifade ediyor.Ancak yapılan katliamlar nedeniyle uluslarararası baskıya daha fazla maruz kalmamak için böyle bir manevra yapıyor. Zaten Suriye’ye yeterli silahı sağladı. Ayrıca üsleri sayesinde Rusya silahlı bir güç olarak her zaman orada.
Türkbaharı: Bir sosyolog olarak gerçekten çok farklı ve ufuk açıcı bir cepheden bir değerlendirme oldu bu.Sn.Başbakan'ın Rusya ziyareti tamamlandı..Sizce bu görüşmeden nasıl bir sonuç çıktı?
A.Murat Yel: Önceki günkü Kofi Annan ziyaretinden olumlu bir netice çıkmaması başbakanın ziyaretindeki beklentileri düşürmüştü. Batı da Suriye’ye askeri müdahaleden yana olmayınca görüşmeler, yaptırım tehditleri müzakereler ve karşı yaptırım planları ile süreç uzatılacak ve başbakanın da dediği gibi kararı Suriye halkının vermesi sağlanacak gibi görünüyor.
Türkbaharı: Rusya Suriye'ye silah sevkiyatını durdurduğunu açıkladı. Bu açıklamayla sizce Rusya nasıl bir politika izliyor olabilir?
A.Murat Yel: Artık Rusya’nın da Esed yönetimine eskisi kadar sahip çıkıp desteklemediğini ve Esed sonrası yönetimi şekillendirmek ve etkilemek istediği anlaşılıyor.
Türkbaharı: Putin Rusya'nın Esad'sız bir yönetim istemediğini açıkladı.Sizce bu bir çelişki değil mi?
A.Murat Yel: Esad'sız bir yönetim istemediğini değil, onsuz nasıl bir yönetim olacağından emin değil ve temkinli olmaya çalışıyor bence.
Türkbaharı: İç gündeme dönecek olursak Kürt sorunun çözümünde Başbakan Leyla Zana görüşmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
A.Murat Yel: Kürt açılımı ortaya konduğundan beri ilk defa Kürt tarafından hükümete çözüm için bir öneri hatta güven duygusu geldi.Bu bence sorunun çözümünde önemli bir adımdır. Artık sorunun çözümü için bir tartışma ve müzakere ortamı oluşmaya başlamıştır; tarafların katılımı olmadan çözümü de olamazdı zaten. Oldukça önemli bir gelişme bence.
Türkbaharı: Ergenekon duruşmaları devam ediyor. Sizce Türkiye devlet içine yerleşmiş iddia edilen suç örgütlerini temizleyebilecek mi?
A.Murat Yel: Bu duruşmaların bence en önemli katkısı bundan sonra derin devlet denilebilecek şekilde gizli örgütlenmeler veya kutuplaşmaların önüne ciddi bir engel konulmuş oldu. Bundan sonra insanlar bu tür yapılanmaların içinde olmaya karşı daha temkinli davranacaklardır. Bu açıdan bakıldığında -hukuk adına- mahkemelerin misyonu yerine gelmiştir.
Türkbaharı: Önümüzde cumhurbaşkanlığı seçimi var. Başbakan'ın "Partili Cumhurbaşkanı" önerisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
A.Murat Yel: Aslında biz Özal’dan beri partili cumhurbaşkanlarına alışkınız; sanki bu sefer cumhurbaşkanı sözde tarafsızlığını daha açık bir şekilde ifade edebilecek gibi görünüyor. Ama burada asıl kastedilenin başbakanın cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda partiden elini çekmeyeceği ve hala parti yönetiminde söz sahibi olmayı amaçladığını görüyoruz.
Türkbaharı: Başbakan'ın HasParti ile birleşme teklifini nasıl değerlendirirsiniz?Numan Kurtulmuş Akparti'de hangi pozisyonda yeralır?
A.Murat Yel: Başbakanın sağdaki oluşumları kendi kontrolü altına almaya çalışmasını tehlikeli ve gereksiz buluyorum. Eğer sadece Numan Kurtulmuş davet edilip bundan sonra parti yönetimine getirilmesi daha uygun olurdu. Hatta başbakanlık dışında bir seçeneğin sayın Kurtulmuş açısından kabul edilmeyeceğini düşünüyorum, aksi takdirde şimdiye kadar AKParti'ye geçmiş olurdu.
Türkbaharı: Başbakan Erdoğan'ın "partili cumhurbaşkanı" olacağını düşünürsek sizce Numan Kurtulmuş'a Başbakanlık mı teklif edildi?
A.Murat Yel: Eğer sadece parti yöneticiliği veya bakanlık teklif edilseydi Numan bey şimdiye kadar AK Parti'ye geçmiş olurdu zaten.
Türkbaharı: Peki toparlarsak.. Sizce Türkiye büyüyen ekonomisi, genç nüfusu ve siyasi gücüyle bölgede lider bölgesel bir güç olabilir mi?
A.Murat Yel: Günümüz dünyasında ister siyasi ister askeri olsun gücün arkasında ekonomi yatmaktadır. Siz ne kadar ekonomik olarak güçlü olursanız –kendinize duyduğunuz güvenden ötürü- hem ülke içerisinde daha demokratik bir yaklaşım sergilersiniz. Hem de dış politikada daha saygın bir konuma gelirsiniz. Tabii bu saygınlığı elde etmek için de mevcut dışişleri bakanlığı gibi aktif bir dış siyaset paradigması üretmeniz gerekir.
Türkbaharı: Son olarak
A.Murat Yel: “Bahar” kavramı daha çok demokratikleşme süreci için kullanılmaya başladı,
Türkbaharı: Sorularımızı yanıtladığınız için çok teşekkür ederiz.
A.Murat Yel: Ben teşekkür ederim, bloğunuzu da yakından takip ediyor ve herkese tavsiye ediyorum :)
.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder