.

.

8 Temmuz 2012 Pazar

Zaman Gazetesi Yazarı Prof.Dr.Mümtaz'er Türköne ile "Türkiye ve Bölgemizin Gündemi" Konulu Twit-Söyleşimiz



TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda sizleri 6Temmuz2012 Cuma Saat:21.00'da Zaman Gazetesi Yazarı Prof.Dr. Mümtaz'er Türköne ile buluşturduk. Prof.Türköne Türkiye ve bölgemizin gündemine dair sorularımızı yanıtladı.


Türkbaharı Moderatör: Öncelikle Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek twitter röportajımızı kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.Ülkemizinde içinde bulunduğu ortadoğu coğrafyasında niçin sular durulmuyor?

Prof.Mümtaz'er Türköne: Bu coğrafyada sular, tarihin hiç bir döneminde durulmadı. Sebepleri muhtelif. Sonuç: coğrafyanın bedelini ödemeye mecbursunuz.

Türkbaharı Moderatör: Sizce Ortadoğu'da ABD politikaları başarılı mı?

Prof.Mümtaz'er TürköneABD, çok iri bir gövde ile cocukta isler yapan bir ülke. Irak'ta batağa saplandı. İran'ın bugünkü hali ABD'nin eseri.ABD'yi one sürüp her olayı ona bağlayanlar bir efsane oluşturdu. ABD ile ingiltere'yi mukayese edince durum anlaşılıyor.

Türkbaharı Moderatör: Sizce Arap baharı dış kaynaklı mıdır?Yoksa sivil toplum hareketi midir?

Prof.Mümtaz'er Türköne: Arap baharı kelimesi yanlış. Spring bahar dısında sıçrama gibi farklı anlamlar içeriyor. Bu yüzden Türk baharı da karşılamıyor.Olan bahar değil. Halklar ayaklanıyor. Çok farklı sebepler var. Ama asıl sebep dikta rejimleri kendilerini tükettiler.

Türkbaharı Moderatör: ABD ortadoğudaki stratejik ortaklığını İsrail'den Türkiye üzerine kaydırmış olabilir mi?

Prof.Mümtaz'er Türköne: İsrail ile Türkiye'nin yeri farklı. ABD İsrail'i başlıcasına bir dış politika önceliği olarak görür.Türkiye'nin ABD ile iyi geçinmesi de İsrail ile iyi geçinmesine bağlıdır. Sadece Türkiye'nin degeri arttı. Deger artısı ise dogrudan dış politikanın eseri. Temeli de reelpolitik. Herkes hesabını yapıyor.

Türkbaharı Moderatör: Saddam Kaddafi gibi diktatörlerin yıkılmasından sonra sizce Ortadoğu'da barış umudu arttı mı?

Prof.Mümtaz'er Türköne: Demokrasi umudu artar ama barış için başka seyler de lazım. İste o zaman ABD çıkarları deveye giriyor.  Mısır daha isin basında. Bizim elli yılda tasfiye ettigimiz askeri vesayet inşallah kısa surer

Türkbaharı Moderatör: Son 10 yıla baktığımızda Türkiye'nin dış politikasını nasıl görüyorsunuz?

Prof.Mümtaz'er Türköne: Dış politikayı başarılı buluyorum. Türkiye proaktif oldu. Sadece bazı süreçlerin sonucunu beklemek lazım. Oyunun ortasindayiz.

Türkbaharı Moderatör: Sizce Başbakan'ın "one minute" çıkışının Ortadoğu halkları üzerinde etkisi oldu mu?

Prof.Mümtaz'er Türköne: Türkiye'nin itibari çok yüksek. One minute herkesi etkiledi. Simdi ise sadece muhakefet turkiyenin pesinde.

Türkbaharı Moderatör: Türkiye'nin bölgede güç unsuru olmasına ABD Çin Rusya İran ve İsrail nasıl tepki verir?

Prof.Mümtaz'er Türköne: Bu soru yeni dünyada Türkiye nerde olur anlamına geliyor. Çok kutuplu bir dünya kuruluyor. Bu diplomaside seçeneklerin cogalmasi

Türkbaharı Moderatör: Türkiye bölgesel bir güç olarak bölgeye huzur ve refahı getirebilir mi?Sizce bir bölgede bir Türkbaharı mümkün mü?

Prof.Mümtaz'er TürköneTürk baharı ile kastınız imbat gibi meltem gibi huzur getiren bir rüzgar ise bu rüzgarı Türkiye dısında kimse estiremez.

Türkbaharı Moderatör: TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Prof.Mümtaz'er Türköne: Meltem estirdiğiniz sürece memlekete faydalı olur. Sert tartismaları yumusatabilirisiniz. Daha fazla demokrasiye katkı.

Türkbaharı Moderatör: Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder