.

.

1 Ağustos 2012 Çarşamba

Taraf Gazetesi Yazarı Sn. Emre Uslu ile "Türkiye'nin İç ve Dış Politikası" Konulu Twit-Söyleşimiz

Emre Uslu

TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda sizleri 31Temmuz2012  Saat:22.30'da Taraf Gazetesi Yazarı Sn. Emre Uslu ile buluşturduk. Sn. Uslu iç ve dış polikataya dair sorularımızı yanıtladı.



Türkbaharı Moderatör: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.Dilerseniz twit-söyleşimize başlayalım. Şemdinli'de son 6günde 39 terörist öldürüldü.Siz olayı yakından takip ediyorsunuz.Neler oluyor Şemdinli'de?

Emre Uslu: Şemdinli'de PKK bir stratejik hamle denedi. PKK'nın 4. Stratejik hamle dediği genel konsept içinde bir hamle SONUÇ ALMA girişimi.. PKK Şemdinli'de bir defacto kontrol bölgesi oluşturup Türkiye'ye Suriye'ye mudahale etme mesajı vermek istiyor. Ama başaramadı görünen o.

Türkbaharı Moderatör: Bunu biraz açabilirmiyiz?PKK'nın nasıl bir hesabı var Şemdinli'de?

Emre Uslu: Türkiye'ye Suriye'ye müdahale etme evinde vururum mesajı vermek istiyor. Bir yandan da yapabilirse Türkiye kürtlerini hareketlendirmek.. Ancak güvenlik güçlerinin etkili karşı koymasıyla PKK'nın planı akamete uğradı ama PKK boş durmayacaktır Suriye'deki kazanımı için..

Türkbaharı Moderatör: Şemdinli'deki çatışmalarda herhangi bir şehidimizin olmaması sevindirici.Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Emre Uslu: Bazı medya mensupları 17 Şehit var diye iddia etti ama dün bunun yalan bir PKK kampanyası olduğunu açıkladım buradan. Ayrıca güvenlik güçleri kayıp vermemek için çok dikkatli operasyonlar yapıyo. Bu biraz uzatıyo sureci ama sonucunda şehit olmuyo. Bölgede birkaç gündür devam eden operasyonların sebebi de güvenlik güçlerinin dikkatli davranması zaten.

Türkbaharı Moderatör: Siz uzun süre terörle mücadele biriminde çalıştınız.. Sizce Türkiye terörle ne kadar etkin mücadele ediyor?

Emre Uslu: Türkiye'de terörle etkin bir mücadele yok. Malesef 30 yılda da yoktu Türkiye'de terörle mücadele sadece terörle mücadele değildir çünkü..

Türkbaharı Moderatör: Uludere'yi yazmanıza rağmen istihbaratta sıkıntılr olduğu görüldü.Sizce bu istihbarat yapısyla terörle etkin mücadele edilebilrmi?

Emre Uslu: Uludere'de birileri düğmeye bastı ve bitme sürecine giren PKK'ya can suyu verdi. Terörle mücadele ANKARA'dan başlamalı derim..Türkiye'de istihbarat örgütleri ne yapar anlamadım. Örneğin Mossad düşmanını öldürmeye gidiyo bizde MIT muhbiri Karayılan'la röportaj yapmaya.. Bunu söyleyince sen MIT'e düşmanmısın diyorlar yok böyle bişey ama bunu kimse SORGULAMADIGI için ben soruyorum..

Türkbaharı Moderatör: Sizce terörle mücadelede asker ve polisin tam bir uyumla çalıştığını söyleyebilir miyiz?

Emre Uslu: Türkiye'de uyum operasyonel düzeyde var. Strateji belirleme düzeyinde uyum olduğunu düşünmüyorum. MIT başka telde asker başka telde.. Asıl karar alıcıların uyumu önemli. Karar verin Karayılan'a doktor mu göndermek istiyorsunuz bomba mı? Ama bir karar yok..

Türkbaharı Moderatör: Hükümetin "Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi" sizce bölgede ne kadar karşılık buldu ve çözümde ne kadar etkili oluyor?

Emre Uslu: Hükümetin Milli Birlik Kardeslik Projesi malesef Türk gibi başlayıp Türk gibi biten bir projeydi. 2010 Ağustos'u ile bitmisti. Bölgede bir umut yarattı ama hükümet hazırlıksız olduğu için eline yüzüne bulaştırdı, içini dolduramadı, hızlı olamadı vs. BITTI..

Türkbaharı Moderatör: Kürt sorununun çözümüne dair atılması gereken adımları sizce nelerdir.?

Emre Uslu: 1) Kürt haklarının PKK ile müzakere ve mücadelenin rehinesi yapmadan hemen eksiksiz tanımalı  hükümet..
2) PKK ile ödüncü bir dille konuşulmamalı. Net olunmalı Al-Ver süreçli bir müzakere ama bir ÖN ŞARTI OLMALI..
3) Ön sart şu: PKK sınır dışına çekilmeden yapılacak müzakere her zaman RISKTIR. Bu nedenle PKK sınır dışına çekilmeden müzakere yok.. Daha ayrıntılı olarak değişik dönemlerde yazdım çözüm önerilerini yazılarımdan bulabilirler takipçiler..

Türkbaharı Moderatör: Başbakan'ın Leyla Zana ile görüşmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?Bu görüşme çözüm yolunda nasıl bir adım sizce?

Emre Uslu: Sanırım PKK ve AKP içindeki kanatlar Ramazan öncesi ateşkes için bir atraksiyon yaptı ama PKK hop dedi durdurdu Zana'yı..AKP'nin temel sorunu sanırım bu. Konjonkturu faktörleri ve ona göre aktörlerin tutumunu hesaplamadan atlıyo konulara sonra fiyaskolar hayal kırıklıkları. Zana'nın çıkışının bir şey getirmeyeceği Suriye konjonktüründe belliydi oysa.

Türkbaharı Moderatör: Irak İran ve Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin birleşerek devlet kuracağı söylentileri var.Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Emre Uslu: Böyle giderse gelecek 10yıl içinde bir birleşme olmaz. Ancak Suriye'de bir PKK devleti kuruldu. Geri dönüşü yok artık bunun. Yani Suriye'de demokratik özerklik yönetimi, Irak'da bilinen yapı ayrı ayı devam eder BİRLEŞEMEZ..Barzani kendi etkisini Suriye'de yaymaya çalışıyo ama Barzani'nin Turkiye Kürtleri üstündeki etkisi ne kadarsa Suriye'de de o kadar. Dolayısıyla Türkiye yanlış adreste çözüm arıyor Barzaniye giderek.. Barzani kendi politikamı nasıl kabul ettiririm derdinde şimdi..Bir nevi kelin ilacı olsa başına sürer durumu.. Biz de o kelden ilaç dilenmeye gidioruz..Doğru bir tutum değil bu sonuç vermez..

Türkbaharı Moderatör: Son on yıla baktığımızda Türkiye'nin bölgedeki politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Emre Uslu: Soft power enstrumanlarını iyi kullanan, hard-power bağlamında son derece çekingen bir mehter yürüyüşü yapıyo Türkiye.. Suriye'deki erken çıkışı dışında diğer uygulamalari, özellikle görünmeyen konuşulmayan uygulamaları doğru çok doğru.

Türkbaharı Moderatör: Sizce Türkiye bölgede hardpower gücünü kullanmalı mı? Yoksa bunu gözdağı vermek olarak mı anlamalıyız?

Emre Uslu: Jet krizinden önce ve sonra diye okumak gerekiyor. Bence hard-power kullanacaksanız blofu olmaz bu işin. Karizmayı çizdirirsiniz. Türkiye angajman kurallarını değiştirdim dedi uçak düştü bağırdı sonra içe doğru bir tilililili çekti (ilililililt) gibi sustu oturdu.

Türkbaharı Moderatör: Jet krizinde Türkiye'nin tutumunu yumuşak bulanlar oldu.Sizce gereken yanıt verildi mi Suriye'ye?

Emre Uslu: Jet krizinde elbette gereken yanıt verilmedi ama Türkiye'nin baştan tutumu yanlıştı. En baştan YANLIŞ bilgiler açıkladı. Türkiye yanlış bilgiler üzerine yanlış volumlu konuşmalar yaptı sonra susmak zorunda kaldı. İlk düğmeyi yanlış ilikledi yani Türkiye..

Türkbaharı Moderatör: Siz Sn.Başbakan'ın hard-power konusunda diplomatlar tarafından frenlendiğini düşünüyor musunuz? 

Emre Uslu: Ben Jet krizinde Başkana'a verilen ILK bigilerin çok güvendiği bürokratlardan YANLIS verildiğini düşünüyorum. Bir anlamda jet krizi ikinci ULUDERE krizi gibi bir şeydi. Ikisinde de çok güvendiği bürokratlarının parmağı var. Görebilene... Ilk bilgilere güvenip Hard-power kullanmak istedi sonra durumun vehameti ortaya çıkınca susmak zorunda kaldı sanırım... O uçakta füze izi de uçaksavar izi de BU-LUN-MA-YA-CAK diye düşünüyorum ben..

Türkbaharı Moderatör:Toparlarsak sizce Türkiye genç nüfusu,büyüyen ekonomisi ve demokratik rejimiyle bölgesel lider güç olabilir mi?

Emre Uslu: Bölgesel güç olma noktasında adımlar atıyo ama bu daha çok Türkiye'nin yetenekleri ile değil konjonktür ile ilgili bir durum. Konjonktür el verirse, böyle bir ihtimal var ama Ortadoğu'da rüzgarlar çabuk yön değiştirir. Dolayısıyla çok zor bir süreç o..

Türkbaharı Moderatör: Son olarak TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu hakkındaki düşüncelerinizi alabilirmiyiz?

Emre Uslu: Objektif bir şekilde konuşacaksam şunu söyleyebilirim. Faaliyeti çok iyi ismi daha kapsayıcı olsa daha iyi olacak bir platform.. Doğru zamanlamayla çıkmış dogru yerde duran doğru işler yapan işler yapan bir platform. Bu nedenle de teşekkürler..

Türkbaharı Moderatör: Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz..Gerçekten sonuç odaklı, çözüm önerilerinin olduğu güzel bir söyleşi oldu tekrar elinize sağlık teşekkür ederiz..

Emre Uslu: Ben teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder