.

.

21 Temmuz 2012 Cumartesi

AKParti MKYK Üyesi Prof.Dr.Mazhar Bağlı ile "AkParti'deki Gelişmeler ve Kürt Sorunu" Konulu Twit-Söyleşimiz



TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda sizleri 20Temmuz2012  Saat:22.30'da AKParti MKYK Üyesi Prof.Dr.Mazhar Bağlı ile buluşturduk. Prof.Dr.Mazhar Bağlı AkParti'deki gelişmeler ve Kürt sorununa dair sorularımızı yanıtladı.




Türkbaharı Moderatör: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.Dilerseniz twitter röportajımıza başlayalım

Prof.Dr.Mazhar Bağlı: Bana boyle bir firsati verdiginiz icin ben tesekkur ederim, ramazaniniz mübarek olsun

Türkbaharı Moderatör: Dilerseniz AKParti'deki gelişmeyle başlayalım.Sn. Başbakan'ın HasParti'ye birleşme teklifini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Prof.Dr.Mazhar Bağlı: Bu konuyu yazdım, ama burda sunu ilave etmek isterim Has Parti, Saadet Partisi veya AkPartinin ilkelerine abes düşmeyen diger ortaklığı önemlidir, bu durum Ak Parti'nin durduğu yerin milletin kahir ekseriyeti ile olan ortaklığına işaret eder.Özetle, arkasında büyük bir halk desteği olan bir partinin bu tür ortaklıklar kurması büyük ailenin birleşmesi olarak görüyorum.

Türkbaharı Moderatör: Peki Sn.Numan Kurtulmuş AkParti'de hangi pozisyonda yer alacağını düşünüyorsunuz?

Prof.Dr.Mazhar Bağlı: Öncelikle bu tür birleşmelerde bir makam pazarlığı olacağını düşünmüyorum. Numan beyin kabiliyetine uygun bir makam olacaktır

Türkbaharı Moderatör: Sn.Başbakan'ın "Partili Cumhurbaşkanı" önerisi hakkındaki düşüncelerinizi alabilirmiyiz?

Prof.Dr.Mazhar Bağlı: Bu her şeyden önce Sn Başbakanın takdiridir. Ama gönlümüz onu siyasi olarak en yüksek makamda görmektir. bunu fazlasıyla da hak etmektedir. Anayasada da bir engel yok, kaldi ki bu ikisinin paralel bir calışma fikrine sahip olmasi Türkiye icin önemlidir. Biliyorsunuz Cumhuriyet tarihinde ilk kez, Başbakan Cumhurbaşkanı uyumu bu dönemde yaşadık.

Türkbaharı Moderatör: Peki Sn.Başbakan "Partili Cumhurbaşkanı" olursa AkParti'de Başbakanlığı sizce kim üstlenir?

Prof.Dr.Mazhar Bağlı: AK Parti'de böyle bir sorun yaşanacağını sanmıyorum. Bu göreve layık çok sayıda arkadaşımız vardır. Ak Parti'nin siyasi aklı en uygun adayı bulacaktır.

Türkbaharı Moderatör: Sizce HasParti'ye birleşme teklif neden şimdi götürüldü?HasParti kurulmadan önce böyle bir katılım düşünülemezmiydi?

Prof.Dr.Mazhar Bağlı: Bildiginiz gibi bu teklif daha önce de Numan beye yapılmıştı. Sanırım Sn.Başbakan, siyasi alanda Türk demokrasisi icin hayırlı adım atmak icin en uygun zamanı bekledi, bu durum takdir edersiniz ki şartlarla da yakından alakalıdır..

Türkbaharı Moderatör: Kürt sorununa girecek olursak Kürt sorunun çözümünde "Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi" sizce ne kadar etkili oldu?

Prof.Dr.Mazhar Bağlı: Bu proje, uzun soluklu ve şumullu bir projedir. Kısa zaman dilimindeki sonuçlar uzerinden değerlendirmek doğru olmaz malum daha yeni yeni meyvelerini vermektedir. Neyi yapıp neyi yapmayacağımızı görmemiz çözüm için çok onemli bir kazanımdır. Bozulan kardeşliğimizi ancak bu proje ile tesis edebilriz. Gecmiste yapılan hataların telafisi yeni yeni gerçekleşmektedir. Kardeşlik, sonradan tesis edilen bir durum değil var oluşsal bir durumdur ve ontolojiktir. Bunu bozan durumu görmek başlıbaşına bir başarıdır..

Türkbaharı Moderatör: Bölgeyi iyi bilen bir akademisyensiniz.Neden Kürt sorunu terör sorunuyla birlikte anılıyor?Bunlar nekadar içiçe sorunlar?

Prof.Dr.Mazhar Bağlı: Gecmiste izlenen yanlış politikalar bu iki alani iç içe geçirmştir. Kürt sorunu bana gore esas olarak bir Kürtçe sorunudur. Halka dokunacak yöntemler üzerinden çözüm arayışlarına girilmemesi bahsi edilen durumu doğurmuştur. Bütün bunlar dahi şiddet ve terörü makul ve mazur gösteremez. AkParti'nin müzakere yöntemi de esas olarak şiddeti yok etmeye yöneliktir.

Türkbaharı Moderatör: AKParti hükümetleri sizce Kürt kardeşlerimizin sorunlarının çözümünde ne kadar başarılı oldu?

Prof.Dr.Mazhar Bağlı: Bu soruna asıl neden olan inkar, ret ve asimilasyon poltitikalarinin reddi sorunun tartışılabilir ve çözülebilir bir zemine oturmasına vesile oldu. Sorunun örgüt ve bileşenlerinin tekelinden çıkarılmasını sağladı ki bu çevrelerin rahatsızlığı bu durumadır. Kürtlerin büyük oranının Ak Parti'ye oy vermesi de bu duruma işaret eder nitekim.

Türkbaharı Moderatör: Sn.Başbakan'ın Leyla Zana ile görüşmesini nasıl değerlendirirsiniz?Sizce bu görüşmeden nasıl bir sonuç çıktı?

Prof.Dr.Mazhar Bağlı: Sayın Zana'nın Sn.Başbakan'ı sorunu çözecek aktör olarak görmesi çok önemli. Yakın hedefi 2023 olan birisi ile ancak çözülebileceğinin görülmesi de önemlidir. Kardeşlik projesinden bahsediyorsak eğer, Leyla Zana ile görüşmekten daha doğal bir durum olmaz sanırım. Bu görüşme, çözümü istemeyenleri ziyadesiyle rahatsız ettiği görüldü.

Türkbaharı Moderatör: Türkiye sizce içsorunlarını çözerek büyüyen ekonomisi,gençnüfusu ve bölgede artan gücüyle bölgesel bir güç haline gelebilirmi?

Prof.Dr.Mazhar Bağlı: Elbette gelebilir. Türkiye'nin bu potansiyeli eskiden beri vardı ve kendi doğal sınırlarına ulaşmaya başlayınca da ciddi bariyerlerle karşılaşmaya başladı. Bir direnç hattı oluşmaktadır. Bu direnç hattını aştığı  andan itibaren bölgesine istikrar ihrac eden bir ülke olacaktır. Şu anki haliyle de bu rolünü yerine getirmektedir. Bölgesel bir güç olmak sadece bir düşünce veya ütopya değildir. Onun gereklerini yaparak gerçekleşebilir.

Türkbaharı Moderatör: Son olarak TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu hakkındaki düşüncelerinizi alabilirmiyiz?

Prof.Dr.Mazhar Bağlı: Bunu son sorunuzla bağlantılı olacak şekilde cevaplamak yerinde olur sanırım. Türkiye, kendi potansiyelinin farkına vardığı oranda güçlenecektir. Bunun için de yapması gereken içe kapanmacı degil açılımcı bir yol izelmesidir. Türkler tarih boyunca pek çok kültürle karşılaşmış ve onlarla kadim ortaklıklar, birliktelikler kurmuşlardır. Bir medeniyet ütopyasına sahip olmanın gerektigi gibi davranmak gerekir. TurkBahari buna katkıda bulunacak bir düşüncenin alt yapısında önemli bir rol oynayacaktır.

Türkbaharı Moderatör: Sorularımızı yanıtladığınız için çok teşekkür ederiz. Milletimizin platformu na verdiğini katkıdan dolayı milletimiz adına teşekkür ediyoruz.

Prof.Dr.Mazhar Bağlı: Ben teşekkür ederim, İslam dünyası ile duygularımızın hat safhada olduğu bir zamanda hayırlara vesile olur inşallah.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder