.

.

25 Temmuz 2012 Çarşamba

Araştırmacı Dr.Tuncay Tezel ile "Türkiye'nin Dış Politikası" Konulu Twit-Söyleşimiz



TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda sizleri 24Temmuz2012  Saat:22.30'da Araştırmacı Dr. Tuncay Tezel ile buluşturduk.Sn.Tezel dış politikaya dair sorularımızı yanıtladı.

  


Türkbaharı: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.

T. Tezel: Ülkemizin bugünü/yarınına böyle önemli bir aydınlık açtığınız için ben size teşekkür ederim. Ufuk açılmasına vesile oluyorsunuz.

Türkbaharı: Ortadoğu'da sular durulmuyor.Önce Tunus Libya Mısır ve şimdi Suriye.Neler oluyor biraz bahsedebilir misiniz?

T. Tezel: Arap Baharı aslında bir Türk, bir Anadolu baharıdır. Türkiye silkinip uyandığında bunun etkisi 3 kıtaya hemen yayılır. Bu millet maneviyatıyla, vicdanıyla, sorumluluk bilinciyle gerçek ruhuyla davranmaya başladığında kelebek etkisi yaratmıştır hep.

Türkbaharı: Osmanlı yıkıldıktan sonra cetvelle çizilen sınırlar bölgeye huzur ve barışı getiremedi.Sizce bölge tekrar ayağa kalkıyormu?

T. Tezel: Cetvelle çizilen sınırlarla, Osmanlı/Anadolu'yu seven/sayan, İslam'ın hadimliğini yapmış Türklere özlem duyan insanlar ayrılmadı. İsrailli bi kaç dostumla sohbetimde, akıllarına yer eden en önemli tarihi konu, onlar ordu gücüyle bölgeye düzen veremezken bizim on asker bir tane çavuşla bölgeyi sorunsuz yönetmesi. Özlem var bu yapıya. İhtiyaç var bu adalete, sağ duyuya yeniden.

Türkbaharı: Son on yıla baktığımızda Türkiye'nin ve Sn.Başbakan'ın bölgedeki politiklarını nasıl değerlendiriyorsunuz

T. Tezel: Başbakan ve Sn. Davutoğlu Anadolu insanının gönlündeki, kalbindeki, duasındaki, genlerindeki politikayı izliyor, en doğrusu bu. Anadolu insanı sevgiyi, barışı, kardeşliği, muhabbeti, yardımseverliği, cesareti, fedakarlığı sever, dünya için de bunları ister.

Türkbaharı: Sn.Başbakan'ın "One Minute" çıkışının bölge halkı üzerindeki etkisini nasıl değerlendirirsiniz?

T. Tezel: Milliyet'ten Murat Sabuncu Gazze'ye gitmişti. Türk olduğunu duyanın boynuna sarıldığını, gözlerinin yaşardığını anlatmıştı.Bunlar hayret verici güzelikte bir sevgi, Murat müthiş etkilenmiş. Her yer böyle. Cezayir, Tunus, Filistin, Ortadoğu hep böyle.

Türkbaharı: Siz Rusya'yı yakından takip eden bir araştırmacısınız.Rusya'nın bölgedeki politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

T. Tezel: Rusya'da Müslüman nüfus çok artıyor, Putin bunu destekliyor. Putin bir fırsattır, iyi ilişkiler kurulursa vicdanlı bir insan. 2025 yılında İslam İşbirliği Teşkilatına daimi ve karar yetkisi olan bir ülke olarak girmek istediğini açıklamıştı Putin.Bununla birlikte KGB ve komünist derin devletin 100 yıllık yapılanması var dünyanın her tarafında ama ipler Putin'e geçiyor..

Türkbaharı: Amerika bölgeye iki savaş gemisi gönderdi.Rusya'nın da gemileri bölgede.Sizce Doğu Akdeniz'de bir güç savaşı mı var?

T. Tezel: Bu doğal bir durum. Rusya aslında Esed'e yardım amaçlı değil, Esed çığrından çıktığında da orda gemileriyle olmak istiyor.

Türkbaharı: Amerika sizce bölgede Türkiye'yi destekleyerek bölgedeki müttefikliğini artırarak bu rolü Türkiye'ye veriyor olabilir mi?

T. Tezel: Amerika Türkiye'nin kendi çıkarı için değil, bölgenin refahı için davranacak bir yapıda olduğunu biliyor, buna göre davranıyor. İsrail de onca kışkırtmaya rağmen Türkiye'den başka tutunacak dalı olmadığını da biliyor. Hükümetin tavrı ayrı, Museviler ayrı düşünüyorlar bu konuda. Amerika, Çin ve Rusya ekseninde şekillenmiş BAAS etkisindeki bir Ortadoğu'yu istemiyor, Türkiye tek aklı başında müttefiki bu konuda. Aynı zamanda Türkiye, ABD'nin yapamayacağı bir şeyi başarabilecek tek ülke, radikalizme karşı gerçek İslam'ı yaşamada dünyaya örnek/model olabilecek tek ülke. Belki hatırlarsınız, 2006 CIA raporunda 2020'lerden sonra dünyaya hilafetin getirilmesi, İttihadı İslam kurulması ABD'nin politikası olmalıdır raporu sunulmuştu. Bu bir projedir ama aynı zamanda da kaderde var ve bu bir ihtiyaçtır. Şekli modern, çağdaş, sevgi dolu olacaktır ve bu bölgenin ihtiyacıdır.

Türkbaharı: İran ve İsrail'in bölgede yükselen Türkiye karşısında nasıl bir politika izleyeceklerini düşünüyorsunuz?

T. Tezel: İran ve İsrail için de çok güçlü bir Türkiye olması işlerine en çok geleni, en akılcısı. Türkiye olmasa İran-İsrail savaşıp her iki ülkeden de onlarca şehir yerle bir edilmişti. İran'a mutedil davranmayı vurgulayan bir Türkiye, İsrail'e bunu anlatan ve onları da barışa çağıran bir Türkiye lazım, güçlü bir Türkiye lazım. İran bir ara her gün devlet televizyonlarından İsrail'i yok etmenin nasıl önemli bir şey olduğunu yayınlıyordu, şimdi ise Hz Musa'ya inanan Musevilerle bir alıp veremediklerinin olmadığını söyledi. Ahmedinejat ve Caferi alimler. Ama bunlar cılız kalıyor, Caferi alimler mutlaka görüşülerek ikna edilmeliler, savaş olmamalı.

Türkbaharı: Toparlarsak Sizce Türkiye lider bölgesel bir güç olarak bölgeye barış ve refahı getirebilir mi?

T. Tezel: Türk Askeri vicdanı, temizliği ve sevgisi ile Bosna'da, Somali'de, Afganistan'da her gittiği yerde sevilen tek millet oluyor. Demek ki bütün İslam alemi/Ortadoğu Türk ordusunu seviyor.Bu Anadolu insanına duyulan güvendir, istenilen abiliğin göstergesidir. Türklerin yönetici olduğu yerlerde sömürme, yakma, yıkma, adaletsizlik olmamış, bunun tarihi kanıtı var. Musevi de, Hristiyan da, dinsizi de, kafiri de, Müslümanı da hep güvenmiş bu ülke insanına. Bölgeye barış refah Türkiye ile gelir

Türkbaharı: Son olarak platformu hakkındaki düşüncelerinizi alabilirmiyiz?

T. Tezel: platformu genişleyerek, büyüyerek, sayıları 300 milyonu aşan ama ayrı devletler olarak yaşayan ki bu büyük bir anormallik çünkü dilimiz, dinimiz, kültürümüz, harsımız bir olan, birbirine kardeş olarak bakan ülkelerle birlik olmak makuldür. Bununla birlikte ortak harsı paylaştığımız Laz, Çerkez, Kürt, Arap, Sunni, Alevi, Şii hatta Ermeni, Kafkasya, Orta Asya ile bir olacak, birleşecek birliğin kıvılcımlarını atmadaki emeğiniz için Allah razı olsun, başarılarınızın devamına duacıyız :)

Türkbaharı: Sorularımızı yanıtladığınız ve güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederiz.

T. Tezel: Ben teşekkür ederim, Allah kolaylık versin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder