.

.

11 Temmuz 2012 Çarşamba

Siyaset Bilimci Prof.Dr. Ali Yaşar Sarıbay ile "Türkiye'nin İç Politikası" Konulu Twit-Söyleşimize







TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda sizleri 11Temmuz2012 Cuma Saat:21.00'da Uludağ Üniversitesi Siyaset Bilimci Prof.Dr. Ali Yaşar Sarıbay buluşturduk. İç politikadan Kürt sorununa ufuk açıcı bir söyleşi gerçekleştirdik.






Türkbaharı: Sayın Hocam öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.Dilerseniz röportajımıza başlayalım..

A.Y.Sarıbay: Ben teşekkür ederim.Sorularınızı bekliyorum

Türkbaharı: Türkiye'nin demokrasi ve özgürlükler konusunda mevcut durumunu nasıl görüyorsunuz?

A.Y.Sarıbay: Meseleye politikanın hukukileşmesi yönünden bakıyorum.Politik kurucu iktidarın yerini hukukun egemenliğini aldığı bir süreci yaşıyoruz.Politik olanın belirleyiciliği olmadan demokrasi ve özgürlükler biçimsel ve geçici olmaya mahkumdur.

Türkbaharı: Gündemimizde bir de yeni anayasa var. Yeni anayasa hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

A.Y.Sarıbay: Yeni bir anayasa gerekli.Fakat süreç ağır işliyor ve muğlaklık had safhada.Daha müzakereci bir ortama taşınması gerekli.

Türkbaharı: Sayın Başbakan'ın önerdiği "Partili Cumhurbaşkanı" hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

A.Y.Sarıbay: Doğru bir yaklaşım.Dürüstlük,şeffaflık ve eleştirebilirlik için önemli bir koşul.

Türkbaharı: Sizce Türkiye'de muhalefet boşluğu bulunuyor mu? Sn. Kılıçdaroğlu'nun liderlik ve muhalefet gücünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

A.Y.Sarıbay: Evet,"boş"luk var.Münazara üslubuyla muhalefet yapılıyor.Kılıçdaroğlu'nu zayıf buluyorum.Dürüst bir bürokrat rolünden sıyrılamadığını görüyorum.Somut çözümlere ya sahip değil,ya ön plana çıkaramıyor onları.Muhalefeti şahşiyat yapmaya gelip dayanıyor.

Türkbaharı: Kürt sorununun çözümünde sizce doğru adımlar atılıyor mu?

A.Y.Sarıbay: Adımlar atıldığı aişkar,ama "doğru" olup olmadığını alınacak sonuçlar gösterecektir.Hala bir muğlaklık olduğu söylenebilir.

Türkbaharı: Sayın Başbakan ile Leyla Zana görüşmesini nasıl yorumluyorsunuz?

A.Y.Sarıbay: Kürt kesiminde farklı yaklaşımları ve o yaklaşımların samimiyet derecesini göstermesi bakımından olumlu olmuştur.

Türkbaharı: Leyla Zana'nın "Kürt sorununu sadece Başbakan çözebilir" çıkışını nasıl değerlendiriyorsunuz?

A.Y.Sarıbay: Türkiye'de demokrasinin işleyiş şeklinin ifşası.


Türkbaharı: Sizce Türkiye iç çekişmelerni bir kenara bırakarak toplumsal konsensusla yeniden şekillenen bölgede bir güç haline gelebilir mi?

A.Y.Sarıbay: Reel politikada böyle bir şey olmaz,iç çekişmeler bittiğinde zaten politika biter.Bu çekişmeleri demokratik bir çerçeve içinde tutabilme kabiliyetiniz varsa güçlüsünüzdür.Güçlü olmak,kibir değil,politik bir strateji meselesidir.

Türkbaharı: platformu hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?

A.Y.Sarıbay: Çok olumlu.Demokrasinin pekişmesinde katkısı büyük olabilecek bir etkileşim zemini.Emeği geçenleri kutlarım.


Türkbaharı: Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder