.

.

23 Ağustos 2012 Perşembe

İTÜ 2008-2012Dönemi Rektörü Prof.Dr.Muhammed Şahin ile "Akademi Dünyasındaki Gelmişler" Konulu Twit-Söyleşimiz






TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda sizleri 22Ağustos2012  Saat:21.30'da 2008-2012Dönemi İTÜ Rektörü Prof.Dr.Muhammed Şahin ile buluşturduk. Prof.Şahin "Akademi Dünyasındaki Gelişmeler"e dair sorularımızı yanıtladı.






Türkbaharı Moderatör: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.Dilerseniz twit-söyleşimize başlayalım. İTÜ'de başarılı bir rektörlük dönemi geçirdiniz.Çalışmalarınızdan biraz bahsedermisiniz?

Prof.Dr.Muhammed Şahin: 4 yılda hem ulusal düzeyde hemde uluslararası düzeyde çok önemli projeler imza attık. Bunlardan bir kaçına değineyim. Dünyada Mühendislik programlarını akredite eden ABET’ten 2011 yılında 23 mühendislik programımızı akredite ettik. Bu sayı ile Dünya’da en fazla mühendislik programlarını akredite eden üniversite olduk, yani 1. sıraya yerleştik. Amerika’nın verdiği Yetkin Mühendislik belgesini 2012 Nisan’dan beri Türkiye’de sadece İTÜ öğrencilerine vermeye başlamıştır. Nisan 2012’den öğrencilerimizin dünya başarıları hem İTÜ’yü hemde Türkiye’yi gururlandırmıştır. Güneş Teknemiz Dünya 1.’si, Mikro Uydu Takımımız Dünya 1.’si, İnsansız Hava Aracı Ekibimiz Dünya 4.’sü, Şehir ve Çevre Ekibimiz Dünya 2.’si oldular.Türkiye’nin ilk Hidrojen Teknesi, ilk LPG Dizel Motoru, ilk insansız helikopteri, ilk piko uydusunu İTÜ yaptı. Şimdi de ilk nano haberleşme uydusu yapılıyor ve Ekim 2012’de uzaya fırlatılacak. Öğrencilerimle, akademik ve idari personelimle ve mezunlarımla hep içiçe olduk. Çok güzel köprüler kurduk. Bütün bu başarıların temelinde bu birliktelik yatıyor.

Türkbaharı Moderatör: Üniversitelerimizi dünyanın ilk 500 üniversitesi arasında göremiyoruz.Bunun nedenleri sizce nelerdir?

Prof.Dr.Muhammed Şahin: 2011 Times Higher Education sıralamasında İTÜ 275-300 arasındadır. Temmuz 2012 Webometrics’te ise ilk 500’de yeralmıştır. Ayrıca QS’in yaptığı bölümler düzeyinde yaptığı sıralamada ise hemen hemen tüm bölümlerimiz ilk 300’de yeralmıştır. 2011 HEEACT sıralamasında tüm bölümlerimiz ilk 300’de. Örneğin İnşaat Bölümümüz 46., Kimya Mühendisliği Bölümümüz 80. olmuştu.

Türkbaharı Moderatör: Sizce üniversitelerimiz nitelikli ve özgün bilim üretme konusunda şuan hangi noktada?

Prof.Dr.Muhammed Şahin: Türkiye dünya yayın sayısında 17. sırada ancak ülke nüfüsuna oranladığında 40’ın altına düşüyoruz. Ekonomide de sanırım dünya 17.’siyiz. 2010 Dünya patentenstitüsü verilerine göre Türkiye’nin yıllık patent sayısı 3000, Güney Kore’nin 220 bin. Bu farkı ancak üniversite-sanayi işbirliği ile kapatabilir. Üniversitelerde performansa ve liyatakata bağlı bir bütçeleme ve atama siteminin olmaması en önemli sorundur.

Türkbaharı Moderatör: Ülkemizde Sanayi-Üniversite işbirliği konusunda hangi noktadayız? Bu konuda neler yapılabilir?

Prof.Dr.Muhammed Şahin: Olumlu gelişmeler var. Geçmişte sanayici üniversiteye güvenmiyordu, üniversite de sanayicinin ayağına gitmiyordu.Şimdi her ikisi de birlikte çalışmak zorunda olduklarını biliyorlar. Sanayiciler uluslararsı rekabette ayakta kalabilmesi icin Üniversiteler ile ARGE çalışmaları yapmak zorunda oldukları farkına vardılar.

Türkbaharı Moderatör: Üniversitelerimizde kurulan teknokentler ve destekler sizce yeterli düzeyde ve verimli mi?

Prof.Dr.Muhammed Şahin: Bence yeterince destek var. Teknoloji Transfer Ofis. kurulmasıyle ilgili uzun bir süredir (3 yıldır) beklenilen yasa hazırlığı var. TÜBİTAK bu yıl destek programı baslatacak, bekliyoruz. İstanbul Kalkınma Ajansı da bu konuda destek vermektedir.

Türkbaharı Moderatör: Ülkemizde Silikon Vadisi kurularak bilişim sektöründe rekabet edecek düzeye ne zaman gelebiliriz?

Prof.Dr.Muhammed Şahin: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 4-5 yıldır yürütmeye çalıştığı Türkiye Bilişim Vadisi projesinde henüz bir hareket yok. İTÜ bu konuda önemli adımlar atmıştır. İTÜ Teknokent bu yaz 105bin m2lik bir alana kavuşuyor. Ayrıca TUBİSAD ile birlikte 60 bin m2lik Digital Türkiye Üssü projesini başlatı

Türkbaharı Moderatör: Türkiye'deki üniversitelerin özerkliği konusunda sizce hangi adımlar atılmalı?

Prof.Dr.Muhammed Şahin: :)) Avrupa Üniversiteler Birliğinin araştırmasına göre Türkiye 28 Avrupa Ülkesi içinde Organizasyonel özerklikte 27. Mali Özerklikte 22., Akademik Özerklikte 25., Personel istihdami özerkliğinde 21. sıradadır. Bunlar YÖK verileridir.

Türkbaharı Moderatör: Özerklik konusunda gidecek çok yol var gibi görünüyor.Üniversitelerimiz özkaynak üretme noktasında sizce nekadar başarılı?

Prof.Dr.Muhammed Şahin: Yeni YÖK yasası umarım bu ihtiyaca cevap verir. Evrensel değerleri kriter alması gerekiyor. Üniversiteler kaynak bulma konusunda geçmişe göre çok iyi durumdalar. Daha çok kaynak üretebilmeleri tamamen yukarda söylediğim performansa ve liyakata göre bütçeleme ve atama sistemine bağlıdır.

Türkbaharı Moderatör: Teknokentlerimizden çıkan dünya çapında markalaşmış şirketleri ne zaman görebileceğiz?

Prof.Dr.Muhammed Şahin: Görmeye başladık bile. Örneğin İTÜ KOSGEB ve Teknokentten çıkan AIRTIES firması var. Ayrıca yine İTÜ’de başlayan SMARTSOFT bugün holdingleşmişler. Mastercard’ın dünyadaki 7 tane teknik çözüm ortağından biridir. Daha çok örnek verilebilir. Eminim diğer teknokentlerden büyüyen şirketler de vardır.

Türkbaharı Moderatör: Türkiye sizce genç nüfusu, büyüyen ekonomisi ve üniversiteleriyle bölgesel bilim üretim merkezi olabilir mi?

Prof.Dr.Muhammed Şahin: Mümkün. Hindistan ve Çin’e göre ucuz insan kaynagından çok, kalifiye genç nüfus var. Türkiyenin yaş ortalaması29, Avrupa’nın45.

Türkbaharı Moderatör: Son olarak TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu hakkındaki düşüncelerinizi alabilirmiyiz? 

Prof.Dr.Muhammed Şahin: Güzel bir girişim. Platformunuzu ilgi ile takip ediyorum. Ülkemize faydalı olmaya ve bir BİLİNÇ oluşturmaya çalışıyorsunuz. Başarılarınızın devamını diliyorum. Bana bu fırsatı verdiğiniz için tekrar tekşekkür ediyorum. Bu söyleşi benim de twit üzerinde ilk söyleşim oldu.

Türkbaharı Moderatör: Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder