.

.

30 Ağustos 2012 Perşembe

Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof.Dr.Yasin Aktay ile Otuzdördüncü Twit-Söyleşimiz Gerçekleşti




Türkbaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformunda sizleri 29Ağustos2012  Saat:21.30'da Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof.Dr.Yasin Aktay ile buluşturduk. Prof.Aktay iç ve dış politikaya dair sorularımızı yanıtladı.




Türkbaharı Moderatör: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Dilerseniz twit-söyleşimize başlayalım. İç ve dış gelişmeler ile birlikte ele alacak olursak sizce terör örgütü son bir ayda eylemlerini neden artırmış olabilir?

Prof.Dr.Yasin Aktay: Şemdinli'de başta rekor sayıda pkk'lının hayatına mal olan saldırıların görünürde bir rasyonalitesi yok ama örgüt birşeyler ispatlamaya çalışıyor. Bütün gücü ve imkanlarıyla yüklenen örgüt, sadece ne kadar güçlü olduğunu ispatlamaya çalışıyor değil. Hedef devlete sivil katliamı yaptırmak. Devletin halkın arasına karışmış pkk'lıları hedeflerken yanlışlıkla sivillere yönelik bir katliama girişmesini sağlamaya çalışıyor pkk. Böylece yeni Roboskilerin olmasını sağlarken Esad için kendini savunacak bir görüntü üretmeye çalışıyor pkk. Ancak sivil öldürmenin tek kazanımı bu değil örgüt için. Bu işin sipariş kısmı , ama siparişi ulaştırırken başka kazançları da oluyor. 

Türkbaharı Moderatör: Terör örgütü sivillere yaptığı saldırılardan nasıl bir sonuç bekliyor olabilir?Sizce son zamanlarda neden siviller hedef alınıyor?

Prof.Dr.Yasin Aktay: Sivil katliamı pkknın çok da çekindiği bir şey değil. Bu yolla acımazıslığın boyutlarını şov yaparak göstermiş oluyor. Acımasızlığını ve hiçbirşeyden çekinmediğini kanıtlamak da pkk'nın imasızlığını ve hiçbirşeyden çekinmediğini kanıtlamak da pkk'nın her zaman en etkili ve tercih ettiği bir propaganda yoludur..Bu propagandanın birincil hedefi gariban Kürt halkı, korkuyla pkk'nın otoritesine teslim olmuş oluyor veya iyice siniyor. Korkutma veya tedhiş ne yazik ki en etkili ikna yollarından biridir ve pkk'nın çocuk öldürmeyi bile göze alabilmesi çok ikna edici oluyor. pkk devleti tam da 90'lardaki durumuna geri çekilmeye zorluyor. Çünkü pkk'nın istediği barış değil savaş, çünkü savaşı pkk beka yolu görüyor. Ben pkk, öldü, can çekişiyor, bitti falan demiyorum, aksine şu anda uyguladığı alabildiğine etkili propaganda yolunu göstermeye çalışıyorum. pkk'nın sivil katliamının pkk'nın can çekişmesi olarak görülmesine itiraz ediyorum. Aksine o şu ana kadar en fazla bu yolla pkk kendini kanıtladı. "bebek katili" olduğunu söyleyince ona nefreti artırabilirsiniz ama ondan korkuyu da artırıyorsunuz ve bu da çok ikna edici bir yol..
Türkbaharı Moderatör: Esad'ın Türkiye'yi zor duruma düşürmek için kuzeyden çekilerek Pkk'ya bıraktığı söyleniyor.Siz nasıl değerlendiriyorsunuz ?

Prof.Dr.Yasin Aktay: Bu yorum değil gerçek. Esad gerçekten de kuzeyi tamamen pkk'ya terketti bütün silahlarıyla. Amaç pkk'yı şebbiha gücü olarak değerlendirmek. pkk şebbihalarının hedefi ise Suriye içindeki öso değil Türkiye hedefleriydi. Bu adrese teslim bir görevlendirmeydi. Nitekim Esad bir tek kuzey şehirlerini bırakırken tek kurşun harcamadı, çünkü bu bir çekilme değil bir görevlendirmeydi. Esasen pkk kuzeyi ele geçirmiş değil Esad adına orayı koruyor ve Türkiye'ye karşı Esad'ın intikamını takip ediyor.

Türkbaharı Moderatör: Bölgede Kürtlerin birleşeceğinden söz ediliyor.Potansiyel bir "Kürdistan" yapısı Türkiye'yi nasıl etkiler?

Prof.Dr.Yasin Aktay: "Kürtlerin birleşmesi" deyimi Türkiye'de adeta korkutmak üzere kullanılıyor, oysa böyle bir şeyin gerçekleşme ihtimali varsa bu sadece sevindirmeli. Türkiye bölgede birleşme-bütünleşme yönündeki bütün hareketleri desteklemeli. Bu ister Araplar arasında ister Kürtler arasında, birleşme iyidir. Bu birleşmeleri daha büyük birleşmelere doğru geliştirmek de gerekiyor. Ortadoğu'daki halkların bütünleşmesi ve yeniden kaynaşması Kürtlerin kendi aralarındaki birliği, başkalarının varlığına ve çıkarlarına bir tehdit oluşturmaz, bölgesel bütünleşme için bir adım oluşturur ancak Kürtlerin mevcut haliyle birleşme ihtimali çok güçlü görünmüyor. Çünkü Kürt gruplaşmaları bütünleşmeye değil ayrışmalara ayarlanmıştır. pkk'nın oynadığı rol bütün Kürtlerin birliğine değil, bütün bölgenin alabildiğine istikrarsız hale gelmesine dönüktür, rolünü yazan İsrail'dir.

Türkbaharı Moderatör: Potansiyel bir "Kürdistan" yapılanması karşısında Kürt sorununu çözememiş Türkiye bölgede nasıl bir politika izlemeli?

Prof.Dr.Yasin Aktay: Kürt sorununu çözememiş bir Türkiye'nin geleceğin Ortadoğu'sunda bir değer veya model üretme şansı yok. Ama Türkiye Kürt sorununa karşı çözümsüz değil.. Türkiye'nin şu anda Kürt sorununa karşı eski konumundan çok uzakta olduğunu da görmek gerekiyor. pkk şu anda Kürt sorununun çözümü önündeki engel.. Türkiye pkk'ya rağmen Kürt sorununu çözmeye azmetmeli. Çünkü bir neden de bu sorunun bölgede etkili ve tutarlı bir siyaset izlemeyi engellemesi..

Türkbaharı Moderatör: Sn.Davutoğlu'nun Kuzey Irak ziyaretiyle birlikte Türkiye'nin bölgedeki politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Prof.Dr.Yasin Aktay: Davutoğlu'nun Erbil ziyaretinden sonra konu net olarak anlaşılmış ve ortaya konmuştur. Türkiye Kürt oluşumuna değil pkk oluşmuna karşıdır. pkk-pyd öncülüğündeki bir oluşuma karşı olmanın Kürtlğe karşı olmak şeklinde yansıtılması bir pkk propagandasıdır ve asla doğru değildir. Türkiye Suriye'de kimlikleri bile olmayan ikinci sınıf muamelesi gören Kürtlerin haklarının mücadelesini verirken pyd'ciler Esad'ın iyi çocuklarıydı. O yüzden bugün sahneye Kürtlerin özgürlüğü adı altında çıkıyor olmaları Kürtlere de inandırıcı gelmiyor. Suriyeli Kürtler Baasçı olamaz. Erbil ziyareti sonrası Türkiye'nin Kürt-Suriye-pyd politikası daha bir netleşmiş ve bunun etkisi de hemen görülmüştür.

Türkbaharı Moderatör: Sizce Türkiye genç nüfusu, demokratik rejimi ve büyüyen ekonomisiyle bölgesel lider bir ülke olabilir mi?

Prof.Dr.Yasin Aktay: Ben şahsen Türkiye'nin lider olması üzerinden bir söylem üretilmesinden, bunun telaffuz edilmesinden hiç hoşlanmıyorum. Bu söylem hiç şık değil. Gerçek anlamda lider olanların bunu bu kadar sık telaffuz etme ihtiyacı olmaz. Bunun telaffuzu itici oluyor, liderlik vasfını da zayıflatıyor ama bir vakadır ki, Türkiye bölgede yönetimiyle, demokrasisiyle, ekonomisiyle en gelişmiş olma vasfına sahip, sözüne kulak verilen bir ülkedir.

Türkbaharı Moderatör: Son olarak @TurkBahari Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Prof.Dr.Yasin Aktay: Doğrusu Türkbaharı Platformu çok ilginç, yaratıcı bir düşünce. İlk olması da şaşırtıcı, bu nasıl kimsenin aklına gelmemiş olabilir?:) Thinktank denilince doğal olarak rekabet hissi uyanır bende:) ama sanal olması bakışımı değiştirir tabi:) şaka bir yana tebrik ediyorum. Bir defa çok verimli bir alan sanal alan. Masrafsız dünyanın en yaratıcı-özgün-uçuk fikirlerini burada aynı anda görebilirsiniz bu da çokiyi .Online thinktankçılık iyi oturduğunda çok verimli bir düşünce kaynağı olabilir. Bir sürü avantajı var. Fikirlerin filtresiz olması gibi mesela..

Türkbaharı Moderatör: Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.

Prof.Dr.Yasin Aktay: Ben çok teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder