.

.

17 Temmuz 2012 Salı

Milat Gazetesi Yazarı Sn. İsmail Yaşa ile "Türkiye ve Bölgemizin Gündemi" Konulu Twit-Söyleşimiz





TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda sizleri 16Temmuz2012  Saat:21.00'da Milat Gazetesi Yazarı Sn. İsmail Yaşa ile buluşturduk. Sn. Yaşa gündeme ve bölgeye dair sorularımızı yanıtladı.



Türkbaharı: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz İsmail Bey.Dilerseniz röportajımıza başlayalım.

İsmail Yaşa: Ben teşekkür ederim. Evet, başlayalım..

Türkbaharı: Bölgeyi ve dilini iyi bilen bir köşe yazarısınız.Bölgenin nabzını tuttuğunuzda son on yılda Türkiye'ye bakış değişti mi?

İsmail Yaşa: Türkiye son on yılda bölgenin yıldız ülkesi haline geldi. Arap Baharı sürecinde eleştiriler olsa da Türkiye'ye bakış hâlâ olumlu. Türkiye bölgede gerek resmi düzeyde gerekse halklar düzeyinde ne söylediği ve yaptığı dikkatle takip edilen bir ülke.AK Parti örneği bölge halklarına ilham verdi ve vermeye de devam ediyor. Bu körü körüne kopyalama olayı değil.Bölge halklarının önündeki tek örnek Türkiye deneyimi değil fakat Türkiye'deki değişim diğerlerine göre daha çok kabul görüyor.

Türkbaharı: Bölge gazetelerindede Arapça yazılarınız yayınlanıyor. Bölge medyasının Türkiye'ye yaklaşımı nasıl?

İsmail Yaşa: Bölge medyasının TR'ye ilgili yüksek.. Haberler çoğunlukla ajanslardan alınıyor.TRT Arapça'nın henüz istenen düzeyde olmadığını söyleyebiliriz. AA'nın Arapça servisi ise çok yeni. İnşallah ilerde daha iyi olur.Yorumlara gelince, herkes kendi zaviyesinden yorumluyor. Türkiye Arap medyasına daha çok insan yetiştirmeli.

Türkbaharı: Bir soru: 'den: 20yıl Önceki bakışları böyle değildi ne değişti der..Sizce ne değişmiş olabilir?

İsmail Yaşa:  Ekonomisi güçlü bir Türkiye, demokratikleşme yolunda ciddi adımlar atmış bir Türkiye, İsrail'e tavrı.Arap dünyasına, Asya'ya, Afrika'ya açılımı vs..

Türkbaharı: Suriye'nin silahsız bir Türk uçağını düşürmesini nasıl yorumluyorsunuz?Sizce bunun arkasında nasıl bir hesap ve kimler var?

İsmail Yaşa: Baas rejiminin Türkiye'ye kafa tutması üzücü fakat bazen güçlü olmak tahriklere karşı kendine hakim olmaktır.Uçağımızın düşürülmesi olayında çelişkili açıklamaların yapılması ve hâlâ belirsizliklerin olması üzücü.Uçağımızı ve iki pilotumuzu kaybettik. SRY düşürdüğünü söylüyor. Ne olduğu tam ortaya çıkmadan birşey söylemek zor.

Türkbaharı: Türkiye, Suriye ile vizeleri kaldıracak kadar yakınlaşmıştı. Ne oldu da birden Suriye ile savaşın eşiğine geldik?

İsmail Yaşa: Suriye ile Baas rejimi ayrımı yapılmalı. Şu anda Suriye'de adeta işgalci konumunda olan ve halkını katleden bir yönetim var.Dolayısıyla Türkiye'nin bu rejimle yaşadığı sorunları komşumuz Suriye'yle yaşadığımızı söylemek yanıltıcı olur.Ne olduğuna gelice.. Kısaca söylemek gerekirse o gün Baas rejimi Suriye halkını öldürmüyordu.O gün bugünkü gibi katliamlar işlenmiyor ve her gün yüz civarında insan Baas rejimi tarafından öldürülmüyordu.

Türkbaharı: Peki Baas Rejimi Irak ve Libya örneği de önündeyken ve uluslarası baskı başlamışken neden hala kendi insanlarını katlediyor?

İsmail Yaşa: Baas her halükarda kaybetmeye mahkumdu. Ama bunu göremedi. "Biz farklıyız" dedi. Öldürerek çözebileceğini sandı.Bir kere öldürmeye başladıktan sonra da arkası geldi. Suriye'de artık ara çözüm yok. Rusya ve İran gibi ülkeler yanılıyor. Suriye'de Baas bitti, beraberinde Rusya ve İran da büyük darbe yedi.

Türkbaharı: Hükümetin Suriye'ye karşı verdiği cevabı yeterli bulmayanlar var.Sizin bu konudaki düşünceniz nedir?

İsmail Yaşa: Henüz cevap verilmiş değil. Cezasız kalmayacağı ve mutlaka gerekli cevabın verileceği açıklandı.Önce tam olarak ne olduğunu bir anlayalım, kimin ne hesabı var ortaya çıksın, cevap da ona göre verilir.Uçağımızı düşürdüğünü açıkça ilan eden ve Türkiye için de tehlike teşkil eden Baas'a iyi bir cevap verilmeli.Bence verilecek en güzel cevap Suriye halkına dışarıdan destekle bu katil rejimin bir an önce yıkılıp gitmesini sağlamaktır.

Türkbaharı: Birsoru den: Sizce Arap baharı S.Arabistan'a sıçrarmı?Amerika böyle bir durumda nasıl tepki verir?

İsmail Yaşa: Suriye ile S.Arabistan'nın dinamikleri farklı.. Fakat S.Arabistan'da da benzer bir halk hareketi olursa ABD bunu yine lehine çevirmeye çalışacaktır. ABD'nin Arap Baharı sürecinde yaptığı bu. Süreçten mümkün olduğunca yararlanmak.
Türkbaharı: Saddam ve Kaddafi gibi diktatörlerin yıkılmasından sonra sizce bölgede barış umudu arttı mı?

İsmail Yaşa: Kısa vadeli söyleyecek olursak hayır. Bölge savaşa ve barışa dışarıdan müdahale olmadan kendi karar verecek durumda değil.Savaşa veya barışa kendi karar verecek konuma gelmesi elbette barış umudunu artıracaktır.

Türkbaharı: Gözlemlerinize göre Sn Başbakan'ın "One Minute" çıkışının bölge halkları ve yönetimleri üzerinde nasıl bir etkisi oldu?

İsmail Yaşa: Arap sokağı duygusal. "One minute" çıkışı ve Mavi Marmara gibi adımlar Erdoğan'ı Araplar arasında kahraman yaptı.Şu an Arap sokağında "one minute"ten daha çok "2. Hama katliamına izin vermeyeceğiz" sözü hatırlanıyor.Tabii hayalkırıklığıyla birlikte..

Türkbaharı: Peki Araplar aynı zamanda milliyetçimidir?Yada Arapların Türklerin liderliğini kabul etmemek gibi bir durumu olabilirmi?

İsmail Yaşa: Arap Baharı sürecinde Arap milliyetçilerden süreci Arap milliyetçiliği lehine yönlendirmek isteyenler oldu ve hâlâ da varlar.Fakat diktatörlüklere isyan eden Arap gençliğinin arzu ettiği dünya Arap milliyetçiliği değil.Devrilen rejimlerin de Arap milliyetçisi olduğu unutulmamalı. Baas da Arap milliyetçiliği için savaştığını söylüyor.Türkiye Arap milliyetçilerini ve Türkiye aleyhine propaganlarını takip etmeli ama onlar nedeniyle Arap dünyasına küsmek olmaz.

Türkbaharı: Bölge halkının Türkiye'ye duyduğu ilgi bilinen bir gerçek.Peki yönetimlerin Türkiye'ye bakış açısı nedir?

İsmail Yaşa: Türkiye Arap Baharı'na kadar halklar ve yönetimler arasındaki dengeyi kurmayı başarmıştı. Hem bölge halklarının hem de yönetimlerin ilgisini kazandı. Çünkü Türkiye'nin dış politikası yapıcı ve güven verici. Türkiye'nin diğer ülkelerde karışıklık çıkarıp bunu çıkara çevirme gibi bir politikası yok. Dış politikası bölgenin huzurunu ve istikrarını önceliyor.Bu da hem halkları hem de yönetimleri rahatlatıyor. Son dönemde TR'yle ilişkileri bozulanlar sebebini kendilerinde arasın.

Türkbaharı: Sizce Türkiye lider bölgesel bir güç olarak bölgeye barış ve refahı getirebilir mi? Bölgede bir tarih bilinci varmı?

İsmail Yaşa: Hayır. Türkiye'nin mevcut kapasitesi henüz bunun için yeterli değil. Türkiye'nin iç cephesi de güçlü değil ve bütünlük yok.Türk kamuoyu Arap dünyasından çok uzak ve genelde Araplara yönelik bir küçümseme ve tepeden bakma var.Ayrıca Türkiye sadece soft power kullanarak lider olamaz, bölgeye barış ve istikrar da getiremez.

Türkbaharı: Peki bunu başarabilmesi için sizce Türkiye neler yapmalı?

İsmail Yaşa: Demokrasisini ve ekonomisini daha çok güçlendirmeli. Türkiye'nin bolge istihbarat ve lobilerinin cirit attığı bir ülke olması önlenmeli.Gerektiğinde hard power kullanacak şekilde hazırlıklı olmal. Arap ülkeleri ve halkları daha iyi tanınmalı; tepeden bakılmamalı.

Türkbaharı: Bu konuda bölgeyi ve insanını iyi tanıyan sizin gibi değerli gazetecilere daha çok danışılması gerektiğini düşünüyoruz. platformu hakkındaki düşüncelerinizi alabilirmiyiz?

İsmail Yaşa: Güzel bir çalışma. Bölge insanlarıyla da böyle röportajlar yapılsa ve onlara da kulak verilse daha iyi olur. Başarılar dilerim.

Türkbaharı: Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor.Arapça bir platform kurarak bölge kanaat önderleri ve halkıyla kucaklaşacak.bir platform üzerinde çalışıyoruz. Değerli katkılarınız bizi bu yolda dahada güçlendirecektir.Davetimizi kabul ettiğiniz için tekrar teşekkürler.Bilgi ve tecrübenize Türkbaharı platformunda sıkça başvurmak isteriz.

İsmail Yaşa:  Çalışmalarınızın ülkemiz için yararlı olmasını dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder