TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda 07Ağustos2012 Saat:22.30'da İGİAD Genel Sekreteri Sn. Fatih Uysan ile buluşturduk. Sn. Uysan girişimcilik ve gençliğe dair sorularımızı yanıtladı.
Türkbaharı: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.Dilerseniz twit-söyleşimize başlayalım. İGİAD -İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği-nden biraz bahsedebilir misiniz? Neyi amaçlar İGİAD?
F. Uysan: İGİAD; Girişimcilik ve İş Ahlakı konuları üzerinde çalışıyor. İş Ahlakı ile iş dünyasında unutulan değerleri tekrar hatırlatmak ve Ahlaklı girişimciliği teşvik ederek geleceğin Girişimcilerini iş hayatına hazırlıyor. Bunu yayınlar, eğitimler ve Girişimcilik alanında gerçekleştirilen projeler ile yapmaya çalışıyor.
Türkbaharı: Türkiye'de genç girişimcilerin önündeki engeller sizce nelerdir?
F. Uysan: Ülkemizde girişimciliğin önündeki en büyük engel sermaye eksikliği, ayrıca girişimi hayata geçirebilmek için ihtiyaç olan inanma eksikliği. İş dünyasında görülen problemlerin girişimci adaylarını endişelendirmesi.
Türkbaharı: Milletimizin genelde girişimci yapısından bahsedilir.Sizce bu doğru bir tespitmi? Girişimcimiyiz gerçekten?
F. Uysan: Millet olarak girişimciyiz, yeniliğe açığız, farklılıkları seviyoruz, bu tespitin doğru olduğuna inanıyorum. Yeni nesil ile geleneksellikten yeniliğe doğru hızla geçiyoruz. Ayrıca meraklı ve sorgulayan bir yapımızda var. Bu da bu tespiti doğruluyor.
Türkbaharı: Türkiye'de girişimciliğin önündeki engelleri kaldırmak için somut olarak sizce neler yapılmalı?
F. Uysan: Ülkemizde girişimciliğin önünde ki engelleri kaldırmak için, önemli çalışmalar yapılıyor. En önemlisi Girişimcilik Konseyi'nin kurulması. Bu konsey ile girişimcilik ile ilgili çalışan tüm stk ve kurumlar artık tek çatı altında ve daha güçlü olarak çalışmalarını sürdürecek olmasıdır. Desteklerin arttırılması ve girişimcilere işletmeleri idame ettirmek için kolaylıklar sağlanabilir. Yeni pazarlara açılma konusunda girişimcilerimiz bilinçlendirebilir. Girişimcilerimizde sürekli araştırmalı ve sorgulamalılar. Sadece karşı taraftan beklemek ile olmuyor tabi.
Türkbaharı: Peki Türkiye'de iş ahlakının belli bir standarda oturduğunu söyleyebilirmiyiz?
F. Uysan: İş ahlakı standartları herkes tarafından bilinen ahlaki değerler. Bu standartlar hemen hemen herkes tarafından biliniyor fakat iş uygulama safhasına gelindiği zaman maalesef uygulama safhasına gelindiği zaman bu standartlara uyma konusunda zaafiyetler yaşanıyor. Özellikle son dönemlerde ticareti zaaflar artmış durumda. Hatta bu insanlara kötü ürünler satılmasına kadar geldi.
Türkbaharı: Türkiye'deki iş ahlakını yurtdışı ile karşılaştırdığımızda karşımıza nasıl bir tablo çıkıyor?
F. Uysan: Yurt dışında genelde şirketler genelde iş ahlakı zaafiyetleri yaşadıkları zaman bunu sosyal sorumluluk projeleri ile örtbas çalışıyorlar ama ülkemizde de bu konuya hassasiyet gösteren firmalarımızın sayısıda günden güne artıyor. 2013 yılında kamuoyuna sunmak üzere İGİAD olarak kapsamlı bir İş Ahlakı raporu hazırlıyoruz. Bu tabloyu net olarak orada görebileceğiz.
Türkbaharı: Türkiye'de bilişim yükselişte ancak henüz bir silikon vadisi kurulabilmiş değil.Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
F. Uysan: Yeni girişim düşünen bir çok kişiye bilişim sektörünü öneriyoruz. Bilişim sektörü son yıllarda dediğiniz gibi yükselişte. Silikon Vadileride kurulmaya başlandı ama bu alanda daha çok yeniyiz, daha zamana ihtiyacımız var. Özellikle yazılım alanında da istenilen seviyede değiliz. Özellikle Üniversiteye hazırlanan arkadaşlara bilgisayar müh. bölümünü öneririm. Bu alanda ciddi istihdam açığımız var. E-ticaret'te giderek gelişiyor. İstediğimiz konuma gelirsek yurtdışına çok rahat yazılım satabilir konuma gelebiliriz. Bu konuda bir örnek vereyim genç bir arkadaşımız yapmış olduğu bir yazılım Japon bir firmaya sattı.
Türkbaharı: Türkiye genç nüfusu, büyüyen ekonomisi ve demokratik rejimiyle sizce lider bölgesel güç olabilir mi?
F. Uysan: Ülkemiz stratejik konumu itibarı ile yükselen değer bir ülke olma yolunda ilerliyor. Dış politikanın değişken yapısı her an herşeyi değiştirebilir. Dolayısıyla olan gelişmelere karşılık yeni politikalar üretmek gerekir. Özellikle komşularımızda gerek ekonomik gerek siyasi problemler iş dünyasınıda olumsuz etkilemektedir. Bir ülkeye çok iyi ihracat yaparken bir anda bölge ile ticaret yapamaz konuma gelebiliyorsunuz. Sorunlar çözüldüğünde ilerleyen günlerde ülkemizin güçlü bir ekonomik politika üreteceğine iş dünyası olarak umut ediyoruz. Öncelikle içerde de huzurun sağlanması gerekir. Terörün bir an evvel bitmesi. Hiç bir annenin tek bir gözyaşı dökmemesi en büyük duamız. Bu anlamda biz iş dünyasına ne düşüyorsa yapmaya hazırız.
Türkbaharı: Son olarak
F. Uysan:
Türkbaharı: Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.
F. Uysan: Ben teşekkür ederim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder