.

.

29 Ağustos 2012 Çarşamba

Psikiyatr Prof.Dr.Erol Göka ile "Toplumsal Psikoloji" Konulu Twit-Söyleşimiz





Türkbaharı dünyanın ilk online-sosyal thinktank platformunda sizleri 28Ağustos2012  Saat:21.30'da Psikiyatr Prof.Dr.Erol Göka ile buluşturduk. Prof.Göka "Toplumsal Psikoloj"iye dair sorularımızı yanıtladı.




Türkbaharı Moderatör: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Dilerseniz twit-söyleşimize başlayalım. Terör örgütü psikoloji ve propagandayı kullanarak eylemlerini gerçekleştirmeye devam ediyor.Bunun önüne nasıl geçilebilir?

Prof.Dr.Erol Göka: Terör, her zaman psikolojik propagandayı eylemlerinde esas alır, bunu ancak karşı-psikolojik propaganda ile bertaraf edebilirsiniz

Türkbaharı Moderatör: Hükümetin Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'nin anti-terör-propagandası olarak değerlendirebilirmiyiz?Proje nekadar başarılıolur?

Prof.Dr.Erol Göka:Hayır hayır, Hükümetin Kürt açılımı diye bilinen ve pek yolunda gitmeyen girişimi, ileri demokrasi için bir adımdı. Ama elbette terörün panzehirinin demokrasi olduğuna inanıyorsak,ki ben inanıyorum, ileri demokrasi için yapılanları, karşı-propagandanın unsuru kabul edebiliriz

Türkbaharı Moderatör: Şehit cenazelerindeki görüntülerin medyada yer verilmesini toplumsal psikoloji açısından nasıl yorumlarsınız?

Prof.Dr.Erol Göka: Şehit cenazeleri elbette haberlerde yer almalı ama mutlak moralleri yıkıcı etkisini gözeten bir yayın anlayışıyla.. Kaos görüntüleri her zaman terörden medet umanların işine gelecektir. "Siz bu alçaklığı yaptınız, insanımızı şehit ettiniz ama milletçe dimdik ayaktayız" denmeli.

Türkbaharı Moderatör: Sn Başbakan'ın medyaya bu görüntülerle ilgili açık eleştirilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Prof.Dr.Erol Göka: Sanıyorum Sn Başbakan da artık başka çaresi kalmadığından, önceki uyarıları boşa gittiğinden açık eleştiri yapmak durumunda kalıyor.

Türkbaharı Moderatör: Türk Milleti'nde "Arjantin,Yunanistan" gibi ülkelerde olduğu gibi olumsuz toplumsal nümayişler görmüyoruz.Bu neden kaynaklanıyor?

Prof.Göka: Türkiye'de yıkıcı nümayişlerin yapılmamasının birçok nedeni var ama en önemlisi tarihsel psikolojimizle ilgili. Biz sabrın ve tahammülün halkıyız ve toplumsal psikolojimizde devlet ve yöneticiye isyan etmemek, fitneye ve nifaka neden olmamak çok önemli. Bu yalnızca İslam'daki ulu'l emre itaat anlayışından kaynaklanmıyor; Türklerin tarihsel tecrübeleri "ya devlet başa ya kuzgun leşe" dedirtmiş.

Türkbaharı Moderatör: Türk Milleti'nin toplumsal tarih hafızası bölgede lider ülke olması açısından sizce ne kadar önemlidir?

Prof.Dr.Erol Göka: Milletimizin tarihsel hafızası, özellikle İslamlaştıktan sonra, mağdurların ve mazlumların savunucusu olmaya çok önemli bir yer açmıştır. Milletimizin tarihi, kendisinden olmayanların huzuru ve refahı uğruna gerekirse kendisinin zorluklara katlanabileceğinin örnekleriyle doludur.

Türkbaharı Moderatör: Sizce Türkiye genç nüfusu, büyüyen ekonomisi ve toplumsal tarihsel bilinciyle bölgesel lider ülke olabilir mi?

Prof.Dr.Erol Göka: "Lider ülke" olmayı söylemimizin başına alırsak, yanlış anlaşılma ihtimalimi engin bir tarihsel ve toplumsal mirasa sahibiz, bu mirasın yanı sıra toplumumuz bölgemize ve İslam dünyasına ışık olabilecek potansiyelleri barındırıyor ama bunları göğsümüzü gere gere söyleyebilmemiz için öncelikle bu coğrafyada tüm dünyaya gösterebileceğimiz ileri bir demokrasi inşa etmemiz gerekiyor

Türkbaharı Moderatör: Son olarak Türkbaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu hakkındaki düşüncelerinizi alabilirmiyiz?

Prof.Dr.Erol Göka: Bu hayırlı girişiminiz için sizi kutluyorum, belki benim sözünü ettiğimi ileri demokrasi için bir adım olabilir çabanız.

Türkbaharı Moderatör: Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.

Prof.Dr.Erol Göka: Ben teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder