.

.

24 Ağustos 2012 Cuma

Fatih Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç.Dr.Savaş Genç ile "Türkiye'nin Ortadoğu Politikası" Konulu Twit-Söyleşimiz



TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda sizleri 23Ağustos2012  Saat:21.30'da Fatih Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç.Dr.Savaş Genç ile buluşturduk. Sn.Genç dışpolitikaya dair sorularımızı yanıtladı.



Türkbaharı Moderatör: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.Dilerseniz twit-söyleşimize başlayalım. Bölgedeki olumsuz gelişmelere paralel Türkiye'de son bir ayda terör ciddi oranda artış gösterdi.Sizce Pkk ne yapmaya çalışıyor?

Doç.Dr.Savaş Genç: PKK öncelikle aktif destek aldığı ülkelerin emirlerini yerine getiriyor. Daha sonra da Arap baharından esinlenerek Türk-Kürt çatışması çıkartmaya çalışıyor. Türkiye'de PKK sorunu, terör sorunu çıkartabildiler ama Türk-Kürt savaşı çıkartamadılar. Özellikele Suriye'de ortaya çıkan boşluk PKK'nın iştahını kabarttı. Suriye de hareket alanını genişletmek için Türkiye'de eylem  eylemlerini sonuna kadar artırdıkları da gözlemleniyor.

Türkbaharı Moderatör:  Suriye sınırındaki bir ilimizde Antepte meydana gelen patlama gözleri Suriyeye çevirdi. Sizce bu Suriyenin misillemesi mi?

Doç.Dr.Savaş Genç: Suriye diye bir devlet yok artık. Lakin Suriye'de Esed, İran veRusya koalisyonu var. PKKnın bu koalisyon tarafından kullanıldığı çok net olarak görülüyor. Bu ülkeler geçmişte dönem dönem PKK ile ilişki içindeydiler. Çiller döneminde Rusya, bir kaç ay önce İran ve kuruluşundan itibaren ev sahipliği yapan Hafız Esed dönemi Suriye'si. Bugün PKK'yı Türkiye'ye karşı kullanmadıklarını düşünmek için susam sokağında ikamet ediyor olmamız gerekiyor ki toplum olarak çok daha mayınlı bir bölgede yaşadığımızın farkındayız. İran, Suriye'deki olaylara bir varoluş mücadelesi olarak baktığı için. Açıkca türlü bahanelerle Türkiye'yi tehdit ediyor. Geçen hafta İran Gen. Kur. Bşk. Türkiye kendi içine baksın Suriye de muhaliflere yardımı kessin.Kendi içinde iç savaş çıkabilr  açıklaması ile çok net tehditkar tavır takındı. İçimizdeki İrancılar hala bunu kardeş uyarısı olarak lanse ediyorlar. İnanmayın!

Türkbaharı Moderatör: Esad'ın Türkiye'yi zor duruma düşürmek için kuzeyden çekilerek Pkk'ya bıraktığı söyleniyor.Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Doç.Dr.Savaş Genç: Suriye diye bir ülke artık yok ama Esed ve destekçileri bu kararı alırken ilk etapta Türkiye'ye zarar verelim hesabını yapmadılar. ilk hesapları Kürtlerle çatışıp enerji kaybetmektense, muahliflerin işini bitirelim. Onu başarırsak Kürtleri nasıl olsa ezeriz üzerineydi. Bu stratejden bir de Türkiye'ye tehdit tornistan ettin mi... bir taşla iki kuş vurmuş olursun..

Türkbaharı Moderatör: Kuzey Irak, İran ve Suriye'deki Kürtler ile bölgede bir Kürt devleti kurulacağından bahsediliyor.Sizce bu ne kadar mümkün?

Doç.Dr.Savaş Genç: Suriye'de Kürtler teritorial olarak yoklar. Irak'ın Kuzeyinde olduğu gibi bir bölgeye hakim değiller. Kürtler Suriye'de öbek öbek bir coğrafyaya yayılmış durumdalar. Baba Hafız Esed, tıpkı Stalin gibi zorunlu göç uygulamış. Lakin bu Esed sonrası ülkede bir Kürt bölgesi oluşmayacağı anlamına gelmiyor. Bu önemli Kürtler Suriye'de süratle organize oldular.16 Kürt partisi ve iki ayrı Kürt meclisi var Suriye'de. Barzani bölge Kürtleri üzerinde etkinliğini artırmaya çalışıyor.

Türkbaharı Moderatör: Böyle bir "Kürdistan" yapılanması olursa sizce Türkiye nasıl bir politika izlemeli?

Doç.Dr.Savaş Genç: Bizim (Türkiye) kafamızdaki Kürdistan haritasını PKK çizdiği için Kürt denilince Kürdistan denilince aşırı tepki veriyoruz. Büyük acılar yaşadığımız için Kürdistan tabiri bizi endişeye sevk ediyor. Türkiye'nin dışında oluşan Kürt bölgeleri ve Kürdistan kavramını tartışmamız gerekiyor. Kürtlere Suriye'de bir bölge kurulacaksa bunun abiliğini Türkiye yapabilir. Bundan korkmayalım. Azerbaycan da 6-7 milyon Azeri var İran da 20 milyonun üzerinde. İran bölünürüm diye korkmuyorsa bizde korkmayalım. Irak'da kurulan Kürt bölgesinde çok vakit kaybettik. Şimdi ilişkilerimiz tasavvur edemeyeceğimiz kadar iyi. Suriye'de aynı hataya düşüp iç politik kaygılarla vakit kaybetmemeli. Türkiye Suriyeli Kürtlerle ne kadar başarılı ilişkiler kurarsa PKKya o kadar az hareket alanı bırakır. Suriye'deki Kürtleri de Nusayrileri de kucaklamamız gerekiyor. Sadece muahliflerle ilişkiye girerek Suriye sorununu kendi açımızdan çözemeyiz.

Türkbaharı Moderatör: Esad'ın Suriye'nin güneyinde bir Nusayri devleti kurma çabasından söz ediliyor.Sizce bu ne kadar mümkün?

Doç.Dr.Savaş Genç: Nuseyriler Esed gibi düşünmüyor ve Suriye'den ayrılma niyetinde değiller. Esed bu ülkede artık bakkal dükanı bile kuramaz. Ortadoğu'da kan davası kültürü vardır. Bu kadar çok kan döken bir lider siyasi olarak ayakta kalamaz. Esed için artık çok geç. Esed in son şansı Davutoğlu ile gerçekleştirdiği 6.5 saatlik görüşmeydi. Geri dönme şansı olsa reformları gerçekleştirirdi.

Türkbaharı Moderatör: Arapbaharı sizce Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgedeki dengeleri nasıl etkiledi?Arapbaharı beklenen birşey miydi?

Doç.Dr.Savaş Genç: Arap baharı beklenen bir şey değildi. Planlı bir şey de değil. Komplo da değil. Zaman Ortadoğu'da hızlı akmaya başladı. Ben Arap uyanışını pozitif bir gelişme olarak görüyorum. Bölgedeki devletler çöplüğü ayıklanıyor. Bu bir normalleşme sürecidir.Yöntem olarak böyle mi olmalıydı. HAYIR! Bu kadar çok kan dökülerek rejimlerin değişmesi arzulanmaz. Benim kafamdaki model Arap MAGNA CARTA'sıydı. Mevcut rejimlerin uslanmaz diktatörlerine sembolik bir siyasi konum ve ekonomik güç verip yönetimi halka devretmek en doğru tercih olurdu. Bunu o diktatörler kabul eder miydi? Muhtemelen etmezdi ama en azından denemeye değer bir alternatif olurdu. Arap uyanışında onbinlerce insan katledildi, sürgünler, tecavüzler... bu tam anmaı ile bir tramva.

Türkbaharı Moderatör: Libya'da hızla yapılan uluslararası müdahaleyi Suriye'de göremedik.Sizce Suriye'de neden sessiz kalındı?

Doç.Dr.Savaş Genç: İran ve Rusya paralelinde de Çin, Esed rejimine açık destek verdikleri için müdahale etmek kolay değildi. Bu bir..  Batı başlangıçta Esed'i ehven-i şer olarak görüdü ve Suriye'yi ondan sonra kimin yöneteceğini bilemediği için sessiz kaldı. ABD, Fransa da seçim AB de ekonomik kriz baş gösterince müdahale alternatifler dışına çıkmış oldu. Rusya ve İran savaşa hazr NATO ise Suriye için savaşmaya hazır değil. Özet bu.

Türkbaharı Moderatör: Sn.Davutoğlu'nun Kuzey Irak ziyaretiyle birlikte Türkiye'nin bölgedeki politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Doç.Dr.Savaş Genç: 140 karaterin sınırlarını zorlayan bir soru. Türkiye'nin Kuzey Irakla görüşüyor olması ayıplancak bir tavır ve girişim değil.Sıfır sorun hesabı yapan Türkiye, Arap uyanışını bu kadar erken beklemiyordu ve hesapları bunun üstüne değildi.

Türkbaharı Moderatör:  Son olarak @TurkBahari Platformu platformu hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Doç.Dr.Savaş Genç: Türkiye'de GSM ihaleleri açıldığında KOÇ Holding bu iş para kazanmaz deyip girmemişti.Sosyal Medya'yı hafife alanlar da kaybedecek.. Bu girişiminizi başarılı buluyor ve destekliyorum. Tebrik ederim.

Türkbaharı Moderatör: Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.

Doç.Dr.Savaş Genç: Ben teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder