.

.

16 Ağustos 2012 Perşembe

Vatan Gazetesi Muhabiri Sn.İlhan Tanır ile "Suriye'deki Gelişmeler" Konulu Twit-Söyleşimiz




TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda sizleri 15Ağustos2012  Saat:22.30'da Vatan Gazetesi Muhabiri Sn.İlhan Tanır ile buluşturduk. Sn.Tanır Suriye'deki son duruma dair sorularımızı yanıtladı.




Türkbaharı Moderatör: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.Dilerseniz twit-söyleşimize başlayalım. Halep'ten birkaç gün önce döndünüz. Oradaki son durumu bize anlatabilir misiniz?

İlhan Tanır: Halep merkezi ikiye bölünmüş durumda.. Selahattin ve Seyful Devlet mahallerinde kilitlenmiş durumda.. Kuzeyi isyancıların elinde..Onbinlerce insan bulabildiği araçlarla kaçmaya devam ediyor.. En temel ihtiyaclar, su, elektrik ve ekmek bulmak güç..

Türkbaharı Moderatör:  Halka yapılan katliamdan bahsediliyor Halep'te.Böyle bir katliama tanıklık ettinizmi?

İlhan Tanır: Evet.. Halep icinde Suriye jetlerinin saldırıları rastgele.. Birgün sonra ziyaret ettiğimizde halkın yaşadığı binaların bombaladığını görüyor, ölümlerin cocuk, yaşlı demeden herkesi vurduğunu gördüm.. Ocak ayında Şam'ı ziyaret ettiğimde de zaten katıldığım 2 barışçıl protesto gösterisine rejim kuvvetleri saldırmış ve gözlerimin önünde 7 kişi öldürüldü,onlarcası yaralandı.

Türkbaharı Moderatör:  Kabineye bombalı saldırı yapıldı.Başbakan kaçtı.Sizce Esad daha ne kadar dayanabilir?

İlhan Tanır: En zor soru bu.. 3 gün de olabilir 3 aya da yayilabilir.. Ben halen 2013'e çıkacağını sanmıyorum bu rejimin.. Belkemiği kırıldı.

Türkbaharı Moderatör: Esad'ın Suriye'nin kuzeyini Türkiye'yi zora sokmak için PKK'ya bıraktığı söyleniyor.Sizce bu doğru mu?

İlhan Tanır: Daha önce sızan bazı dokumanlarda Halep acil işler ofisinde,rejim güçlerine,PKKyla çalışılması direktifinin verildiği görüldü. Yalnız şu aşamada, bu PKK dahi olsa, sonu geldiği bütün dünyaca ikrar edilen bir rejimin bekçiliğini yaptığını düşünmüyorum. Dikkat ederseniz PYD/PKK nin lideri Müslim Son 2-3 hafta içinde sürekli Türkiye'ye barış mesajları gönderiyor. Bence PYD şimdi kendi gelecegini düşünüyor ve Turkiye ile iyi geçinmesi gerektigi planlarını yapıyor olabilir. Bunları bilmek çok güç.. Bence şimdi otonomi peşinde koşan PYD/PKK, Türkiye ile iyi geçinmek zorunda. K.Suriye dümdüz bir ova.. İkinci bir Kandil yok.PYD Sünni Arap Suriyelilerle hem de Turkiye ile kavga edecek güce sahip olmadığını bilecek kadar zekiler..

Türkbaharı Moderatör: Kuzey Irak, İran ve Suriye'deki Kürtler ile bir Kürt devleti kurulacağından bahsediliyor.Sizce bu ne kadar mümkün?

İlhan Tanır: Ben bunun hiç de kolay olduğunu sanmıyorum.. Ayrıca bölgedeki Kürtler birbiriyle çok iyi anlaşıyor değiller.. Çok afaki.. Ama şurası kesin, Kuzey Suriye Kürtleri otonomi istiyor ve bundan çabucak vazgeçmeye niyetleri yok.. Çok acı çektiklerini, çok kandırıldıklarını düşünüyorlar ve bu kez, Esaddan kurtuldukları şu dönemde, kolayca yeniden boyunduruğa girmeye niyetleri yok.

Türkbaharı Moderatör:  Aynı zamanda Esad'ın Suriye'nin güneyinde bir Nusayri devleti kurma planından söz ediliyor.Bu ne kadar doğru bir haber?

İlhan Tanır: Potensiyel Nusayri devleti üzerine ilk kez geçen yaz analizler okumuştum..Çok afaki geliyor bana, imkansız demiyorum ama oldukça güç ve biraz da hayalleri zorlayan bir senaryo bu.. Bu rejimin nasıl ve ne zaman düşeceği biraz da önemli. Kısacası, bilmiyorum:)Esad'ın yakın cevresinde olmadıktan sonra da tahmin dısında kimsenin bildigi yok.Ben pek mümkün görmüyorum

Türkbaharı Moderatör:  Sn.Davutoğlu'nun Kuzey Irak ziyaretiyle birlikte Türkiye'nin bölgedeki politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

İlhan Tanır: Ben ki AKParti dış politikasını çokça eleştiren biriyim, Sn.Davutoglu'nun Arap Baharı politikasını genelde başarılı buluyorum. K.Irak & Kürdistan'la ilişkilerin iyileşmesi çok yerinde, bence K.Suriye Kürtleri ile de böyle bir yakınlaşma yaşanması mümkün. Genel olarak, hatalar yapılsa da, büyük risk alsa da, AKParti Arap Bahari dinamiklerini anladı ve Suriye'de kazanacak.

Türkbaharı Moderatör: Sizce Türkiye genç nüfusu, demokratik rejimi ve büyüyen ekonomisiyle bölgesel lider bir ülke olabilir mi?

İlhan Tanır: Olur demek içimden geliyor, dış politikada doğru yerde duruyor.Suriye'de geçen hafta kime sordumsa Türk sistemi deyip durdular. Ekonomist değilim ama rakamlar sürekli iyiye gidiyor..Ama!! Turkiye demokrasisi ve özgürlüklerin gelişimi hakkında endişeler büyük.. Özgürlük indekslerinde sürekli geriye düşen bir Türkiye var.. Halen anayasa yazımı noktasında bir arpa yol aldık. Kısacası, demokrasi isteyen Arap halkının haklı taleplerini çok iyi gören AK Partinin, Türkiye'nin demokrasi hakkında daha hassas ve özgürlükçü bir politika, yaklaşım beklenirdi.. Bu olmuyor ve büyük bir hayalkırıklığı maalesef devam ediyor

Türkbaharı Moderatör:  Son olarak TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?

İlhan Tanır: Orijinal bir platformunuz var.. vizyoner bir yaklaşım ve ses.. Başarılar diliyorum.. Yakın takipçiniz olmaya devam edeceğim..

Türkbaharı Moderatör: Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder