.
.
.
15 Ağustos 2012 Çarşamba
Hazine Eski Müsteşarı Dr.Mahfi Eğilmez ile "Global Ekonomideki Gelişmeler" Konulu Twit-Söyleşimiz
TürkBaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda 15Ağustos2012 Saat:22.30'da sizleri Hazine Eski Müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez ile buluşturduk. Sn.Eğilmez "Global Ekonomideki Gelişmeler"e dair dair sorularımızı yanıtladı.
Türkbaharı: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.Dilerseniz twit-söyleşimize başlayalım. Avrupa'daki ekonomik krizle başlayalım isterseniz.Sizce kriz çözüm yolunda mı yoksa derinleşmekte mi?
M.Eğilmez: Ben krizin Avrupa'da daha da derinleşeceğini düşünüyorum. Özellikle son çeyrekte..
Türkbaharı: Yunanistan'daki krizden sonra İspanya ve Portekiz konuşuluyor. Sizce Yunanistan Euro'dan çıkabilir mi?
M.Eğilmez: Yunanistan Euro'dan çıkmayı istemeyecektir, çünkü çıkarsa kurtarılması daha zor.Euro'da kalmak Yunanistan için bir çeşit sigorta.
Türkbaharı: Avrupa Merkez Bankası ve tek para birimi kullanılırken maliye politikaları serbest.Sorunun kaynaklarından biri bu olabilirmi?
M.Eğilmez: Para politikasının tek elde toplanmasına karşılık maliye politikasının her ülkenin kendisine bırakılmış olması krizin nedenleri arasıda görünüyor. Maastricht kriteriyle bu sorunu çözebilmeyi denediler ama olmadı. İpler bir otoritenin elinde olmak zorunda.
Türkbaharı: Amerikan ekonomisini mortgage krizinden sonra nasıl değerlendirirsiniz?Sizce orada bir toparlanma var mı?
M.Eğilmez: ABD tam bir toparlanmadan uzak ama toparlanma yolunda ilerliyor.Para politikası FED'de maliye politikası hükümette. Karışıklık yok.
Türkbaharı: Çin ekonomisi yavaşlamaya başladı.Sizce bir dengeye ulaştığını söylemek için erken mi olur?
M.Eğilmez: Bence asıl tehlike Çin ekonomisinin yavaşlaması. Alıcıları krizde olunca satıcı konumundaki Çin de sıkıntıya girdi.Buna karşın Çin'in dengeye geldiğini söylemek için erken. Ama Çin'deki yavaşlama öteki emerging market'lere yayılırsa gerçek küresel krizi yaşarız.
Türkbaharı: Avrupa'nın payı düşerken Ortadoğu ve Afrika'nın ihracatımızdaki payı yükselmeye devam ediyor.Sizce yeni pazarlar mı buluyoruz?
M.Eğilmez: Evet yeni ihracat pazarları buluyoruz ama bunlar Avrupa'nın yerini sürekli tutamaz. Avrupa krizden önce çok istikrarlıydı.
Türkbaharı: Türkiye'nin dışticaretine baktığımızda bir montaj ülkesi olduğunu söyleyebilirmiyz?Öyle ise bu durumu nasıl değiştirebiliriz?
M.Eğilmez: Bence montaj bizim üretimimizde önemli bir yer tutsa da bunu söyleyemeyiz. Bugün bütün dünya montaj sanayii konumuna geldi.
Türkbaharı: Türkiye'nin bir de cari açık problemi var..İthalat kalemlerine baktığımızda bu açığı sizce nasıl kapatabiliriz?
M.Eğilmez: Cari açığı kapatmak için geçici ve kısmi ithal ikamesi uygulamak gerekir. Kısa dönemdeki çözüm ise büyümeyi potansiyele düşürmek
Türkbaharı: Türkiye'de son on yıla baktığımızda ekonomi yönetimini nasıl değerlendirirsiniz?
M.Eğilmez: Ekonomi yönetimi kısa vadeli çözümlerde başarılı, uzun vadeli çözümlerde ve yapısal reformlarda başarılı değil.
Türkbaharı: Sizce 2023yılında ilk 10büyük ekonomi ve 500milyarUSD ihracat hedefine ulaşabilecekmiyiz?
M.Eğilmez: Hayır. Bu kadar kısa sürede böyle bir çıkış yapabilmiş ülke tarihte yok.
Türkbaharı: Sizce Türkiye eğitimli genç nüfusu, büyüyen ekonomisiyle bölgesel bir üretim merkezi haline gelebilir mi?
M.Eğilmez: Bence zaten öyle. Asıl olan bölgesini aşabilir mi aşamaz mı? Yalnız bu eğitimli genç nüfus işini çok büyütmemek gerekir.
Türkbaharı: Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.
M.Eğilmez: Ben teşekkür ederim.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder