.

.

22 Eylül 2012 Cumartesi

Türkiye-AB Karma Parlamentosu EşBaşkanı Sn.Joost Lagendijk ile "Türkiye ve AB Gündemi" Konulu TwitSöyleşimiz



Türkbaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda sizleri 21Eylül2012 Saat:22.00'da Türkiye-AB Karma Parlamentosu EşBaşkanı Sn.Joost Lagendijk ile buluşturduk. Sn.Lagendijk"Türkiye ve Avrupa Birliği Gündemi"ne dair sorularımızı yanıtladı. 



Türkbaharı Moderatör: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Avrupa ekonomisinde neler oluyor ve son durumla ilgili biraz bilgi verebilirmisiniz? 
(Can you please explain us what is happening to European Economy and last situation of it?)

Joost Lagendijk: Avrupa'da her ülkede ekonomik problemler aynı değil. Yunanistan çok fazla harcama yaptı, İspanya ve İrlanda'da gayrimenkul balonu patladı, Hollanda bankaları kurtarmak için milyar euro borç verdi. Genel olarak baktığımızda, yeni bir büyüme ve istihdam artışını sağlayabilecek bir stratejiyle bütçede kesintiler yapmak gerekiyor.
(Problems not the same in every country. In Greece state spends too much, in Spain and Ireland real estate bubble collapsed, in Neth government had to lend billions to save banks. Overall: need to combine budget cuts with strategy to create new growth and jobs)

Türkbaharı Moderatör: Yunanistan borç krizi ve bunun diğer Avrupa ülkeleri üzerindeki potansiyel etkileri hakkında ne düşünüyorsunuz? 
(What do you think about Greece debt problem and its reflections to other European Countries' economies?)

Joost Lagendijk: Çok zor bir durum, Yunanistan'ın bunu yönetebileceğine emin değilim. Ne olursa olsun, Avrupa'nın diğer ülkeleri bu borcu ödemek zorunda ve bu hoş bir durum değil. 
(Very difficult, not sure whether Gr will manage. Whatever happens, rest of EU has to pay. Not very popular)

Türkbaharı Moderatör: Sizce Avrupa ekonomisindeki temel ekonomik problemler Avrupa'nın siyasi birliğine etki eder mi? 
(Do you believe basic economic problems will affect to the European Politic Union?)

Joost Lagendijk: Evet, bu Avrupa'da daha fazla siyasi-ekonomik birlik ve entegrasyonu hızlandıracaktır. İlk adım Avrupa bankalarının birliğidir. Avrupa birliği tüm Avrupa bankalarını kontrol edecektir. Ardından gerekli görülen diğer adımlar gelecektir. Problemin ana kaynağı güven eksikliğidir. Avrupalı siyasiler için en büyük zorluk ise kuşkucu seçmenlerini olmazsa olmaz yapılması gereken daha fazla işbirliğine ikna etmek olacaktır. 
(Yes, it will speed up the process of further political & economic integration. First step banking union: EU will control all Eur banks. Next steps will follow and are necessary. Problem is the lack of popular support. Great challenge for politicians to convince their skeptic voters that further integration is inevitable)

Türkbaharı Moderatör:  Türkiye'nin Avrupa'ya üyelik konusundaki müzakereleri ne durumda sizce herşey yolunda gidiyor mi? 
(What do you think about Turkey's ongoing talks of membership to the European Union?Is it on the road?)

Joost Lagendijk: Hayır, hiç de iyi gitmiyor. Her iki taraf Avrupa ve Türkiye isteklerini kaybettiler. Bu durum ancak Avrupa'nın ekonomik krizi atlatması ve Almanya'nın 2013'te yeni bir hükümet kurmasıyla değişebilir. Türkiye Hükümeti Türk halkına Avrupa Birliği'nden daha iyi bir alternatif olmadığını ve bu yolda reformlara devam etmesi gerektiğini anlatmalı.
(No, it is not going well at all. Both sides have lost ambition. Will only change when EU has solved its economic problems and there is a new Ger government in 2013. Tur government should have courage to tell population that there is no attractive alternative for EU membership and continue with reforms)

Türkbaharı Moderatör: Sizce Avrupa'nın ekonomik krize girmesiyle Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik konusunda eli güçlenmiş oldu mu?
(Do you think that with economic problems in Europe, Turkey got strength to the membership of EU?)

Joost Lagendijk: Türkiye bu konjonktürde ciddi özgüven sahibi.. Avrupa ve ekonomik problemlerinden uzak durmanın daha iyi olacağını düşünüyor. Ama uzun vadede Türkiye ve Avrupa birlikteliği her iki tarafın çıkarına olacaktır. Hem ekonomik olarak, hem de demokrasi açısından. 
(Tur feels very confident at the moment and thinks it can do without the EU and all its problems. I understand. But in the long run Tur and EU are better off together. Economically and with regard to democracy)

Türkbaharı Moderatör: Takipçimiz @ibrahim_yilmaz dan bir soru: Türkiye Avrupa Birliği'ne katılmak için daha kaç yıl beklemek zorunda? Ne dersiniz? 
(A question from  Howmany more years should Turkey wait for accession to EU he asks.. What do you think?)

Joost Lagendijk: Eğer Avrupa ve Türkiye 2014'te ciddi müzakerelere yeniden başlarsa, Türkiye 2020-2022 arası üyelik için hazır olur. Ancak bu hem Türkiye hem de Avrupa Birliği'nin, Türkiye'nin tam üyeliği konusunda ve bunun alternatifi olmadığına ikna olduğu durumda gerçekleşebilir.
(If EU and Tur would restart serious negotiations in 2014, Tur could be ready between 2020 and 2022 But this will only happen when EU & Tur both realize that there is no alternative for full Tur EU membership)

Türkbaharı Moderatör: Sizce gerçekten üyelik konusunda Türkiye ve diğer üye ülkelere aynı standartlar uygulanıyor mu?
(Do you believe same standarts apply to all nominee countries as well as Turkey and other candidate countries?)

Joost Lagendijk: Evet aynı standartlar uygulanıyor. Ancak burada büyüklük meselesi var. Türkiye özel bir duruma sahip çünkü Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılması Avrupa'yı sonsuza kadar değiştirecek. Bu yüzden Avrupa'nın Türkiye'nin üyeliği konusunda konusunda diğer ufak Balkan ülkelerine benzemeyen bir şekilde Türkiye'yi zorlaması sizi şaşırtmasın. 
(Yes, same standards are applied. But size matters. Tur is a special case because Tur accession will for ever change the EU. So don't be surprised if EU is more tough on Tur than on small Balkan countries)

Türkbaharı Moderatör: Türkiye'nin son on yıla baktığınızda ne gibi değişiklikler ve gelişmeler görüyorsunuz? 
(Whats your observations when you look at developments in Turkey up to date from 10 years ago ?)

Joost Lagendijk: Türkiye on sene öncesine göre çok daha iyi bir durumda. Ekonomisi iyi, demokrasi daha iyi durumda. Fakat bazı problemler devam ediyor. En büyük üzüntüm ise Ak Parti'nin reformcu bir partiden statükocu bir partiye dönüşmesi ve hala Ak Parti karşısında herhangi bir siyasi alternatif de görünmüyor. 
(Tur is much better off now than 10 years ago. Economy clear, also democracy in better shape. But problems remain and my biggest worry is that the AKP has turned from a reforming party into a status quo party + there is still no pol alternative)

Türkbaharı Moderatör: Bölgede devam eden ArapBaharı konusunda ne düşünüyorsunuz? Sizce sonuçları iyi olabilir mi? 
(What do you think about the ArabSpring which is ongoing in the region? Will it last with good consequences?)

Joost Lagendijk: Tüm problemlere rağmen, ben halen Arap uyanışını olumlu görüyorum. Hata yapmasına rağmen bir demokratik rejimin, otoriter ve muhalif sesleri susturan bir rejimden daha iyi olduğunu düşünüyorum. Yeni demokratik rejimlerin bütün problemleri bir günde çözebileceğini düşünmek gerçekçi olmaz. Sabırlı ve pozitif anlamada eleştiren bir tavır almalıyız.
(Despite all the problems I am still positive about the Arab awakening. Better to have democr elected governments that make mistakes than authoritarian regimes that silence all opposition. It is not realistic to expect these new political forces to solve all the problems in their countries at once. We have to be patient and critical at the same time)

Türkbaharı Moderatör: Son olarak @TurkBahari dünyanın ilk online-sosyal thinktank platformu hakkındaki düşüncelerinizi alabilirmiyiz? 
(Lastly would you pls share your thoughts about  our online-social thinktank platform (first in the world) 

Joost Lagendijk: Harika deneyimdi. Umarım ilerde çok daha fazla kişiye ulaşırsınız. En iyi dileklerimle..
(Was a great experience. Hope many others will participate in the future. Wish you all the best!)

Türkbaharı Moderatör: Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.
(Thank you for your answers.)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder