.

.

28 Eylül 2012 Cuma

Sağlık Bakanlığı Eski Müsteşarı AkParti Adana Milletvekili Prof.Dr.Necdet Ünüvar ile "Sağlık Sektöründeki Gelişmeler" Konulu TwitSöyleşimiz




Türkbaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda sizleri 26Eylül2012 Saat:22.00'da Sağlık Bakanlığı Eski Müsteşarı AkParti Adana Milletvekili Prof.Dr.Necdet Ünüvar Başkanı ile buluşturduk. Prof.Ünüvar "Sağlık Sektöründeki Gelişmeler"e dair sorularımızı yanıtladı. 




Türkbaharı Moderatör: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. 2002-2007 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı yaptınız.Çalışmalarınızdan biraz bahsedebilirmisiniz?

Prof.Dr.Necdet Ünüvar: 5 yıl boyunca Sağlık Bakanlığında Müsteşarlık yaptığım yıllar Sağlıkta Dönüşüm Programının (SDP) temelinin atıldığı yıllardı. Çocuklarımızla görüşemeyecek kadar çok çalıştık. Ben gece eve geldiğimde çocuklarım uyurdu, sabah onlar okula giderken ben.. Bugün, geriye baktığımda mutluyum ve huzurluyum. Çünkü, sağlık sistemimizde müthiş olumlu gelişmeler var. Eskiden olmayınca "Sağlık olsun" der, geçilirdi. Bugün, gerçekten sağlık oluyor. 

Türkbaharı Moderatör: Çoğunluğun kabul ettiği üzere Türkiye'de sağlık sektöründe devrim yaşandı.Yapılan yeniliklerden kısaca bahsedermisiniz?

Prof.Dr.Necdet Ünüvar: 2002 öncesinde işçinin Devlet Hastanesine, Memurun SSK hastanesine, Yeşil Kartlıların da neredeyse hiçbir hastaneye gidemediği ilaç zamlarının "periyodik" olduğu, hizmet almak için “kapıların aşındırıldığı” bir dönemdi. Eskiden ilacın %20 katkı payına verilen miktara bugün ilacın kendisi alınabiliyor.Hastayı bırakın, vefat edenlerin rehin alındığı dönemden, vatandaşın saygın hizmet aldığı döneme ulaşıldı. Bugün ise, herkesin her yerden hizmet alabildiği, hekimin aile hekimi, vatandaşın “Hekimin Ailesi” olduğu bir durum söz konusu…2002’lerde sağlık, olumsuzluklarıyla gazetelerin 3. Sayfasında yer alırdı. Bugün, başarılarıyla 1. Sayfalarda yer buluyor çok şükür..Acil hastalarımızı mahrumiyet yörelerinden artık kızakla değil, helikopter ve uçak ambulansla taşıyoruz. Bebek ölüm oranı binde 28,5’dan binde 9' lara, Anne ölüm oranı yüzbinde 64’lerden yüzbinde 15'lere düştü. Vatandaşın sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı 2003‘de %39'lardan , 2012’de %76'lara çıktı.

Türkbaharı Moderatör: Genel olarak sağlık personelinin maddi/sosyal hakları konusunda sorular geliyor.Bu konuda ne gibi adımlar atıldı?

Prof.Dr.Necdet Ünüvar: Sağlık personelimizin özlük haklarında eskiyle mukayese edilemeyecek düzelmeler oldu ama onlar daha fazlasını hakediyorlar.

Türkbaharı Moderatör:  Türkiye'de özel sektörün sağlık alanında devreye girmesi kalite ve rekabet açısından ne gibi faydalar sağladı?

Prof.Dr.Necdet Ünüvar: Sağlıkta Dönüşüm Programı ile vatandaşımız özel sektörün sunduğu sağlık hizmetlerinden de yararlanmaya başladı. Özel sektörün devreye girmesiyle hem kamunun kalitesi arttı, hem de özel sektör ve kamuda maliyetler düştü. Acil durumda vatandaşımız kamu-özel ayrımı olmaksızın sağlık hizmeti alabilmekte. 

Türkbaharı Moderatör: Sağlık sektöründe çalışacak nitelikli personel yetiştirme konusunda ne gibi adımlar atıldı/atılmalı?

Prof.Dr.Necdet Ünüvar: Sağlık personelimizin niteliği ve kalitesi Batı standartlarının gerisinde değildir.Eğitim kurumlarımızın kalitesi her geçen gün artmaktadır YÖK ile Sağlık Bakanlığı arasındaki diyalog sonucu Tıp Fakültelerinin kontenjanı giderek artmaktadır. Problemimiz doktor ve hemşire sayısının yetersizliğidir. Daha çok doktor ve daha çok hemşireye ihtiyacımız var.

Türkbaharı Moderatör: "Sağlık personeline şiddet"i engellemek üzere sizce ne gibi önlemler alınmalı ve yaptırımlar uygulanmalı?

Prof.Dr.Necdet Ünüvar: Sağlık personeline yönelik her şiddet yüreğimizi burkmaktadır. Fedakar, cefakar sağlık personeli şiddeti haketmiyor. Sağlık personeline her türlü (sözel, fiziki vb) şiddeti önlemek için hem Sağlık Bakanlığı, hem TBMM yoğun gayret sarf etmektedir. Bu amaçla TBMM’de benim Başkanlığımda 17 üyeli bir Araştırma Komisyonu kuruldu. 5 Ekim’ de rahmetli Ersin ARSLAN’ın eşini, yakınlarını ve arkadaşlarını Gaziantep’de ziyaret edeceğiz.Araştırma Komisyonumuz kapsamlı bir rapor hazırlayacak. Amacımız sağlık çalışanlarımızın daha huzurlu çalışması..

Türkbaharı Moderatör: Türkiye'nin sağlık turizminde bölgesel merkez konumuna yükselmesi için ne gibi adımlar atılmalı?

Prof.Dr.Necdet Ünüvar: Bütün dünyada nüfus yaşlanmakta ve sağlık hizmeti ihtiyacı artmaktadır. Ülkemizin sağlık turizm potansiyeli yüksektir. Çünkü, sağlık hizmetlerimiz hem kaliteli, hem de ekonomiktir. Global sağlık turizm potansiyeli yaklaşık yılda 100 milyar dolardır. Türkiyenin hedefi en az 5 milyar dolar. Yurtdışından, ülkemize sağlık turizmi amaçlı gelişler her geçen gün artmaktadır. Daha gidecek çok yolumuz var. Her açıdan gelişen Türkiye çok daha fazlasını başarabilecektir. Türkiye'nin tarihi, kültürü, iklimi, turizm potansiyeli hedeflerine kolayca ulaştıracaktır.

Türkbaharı Moderatör: Son olarak  Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu hakkındaki düşüncelerinizi alabilirmiyiz?


Prof.Dr.Necdet Ünüvar: Twitter millet ile milletvekili arasında köprü..  saygın çizgisiyle bu köprüyü güçlendirdi. Yaptıklarımızı anlatma fırsatı sunduğunuz için ben çok teşekkür ediyorum.


Türkbaharı Moderatör: Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder