.

.

9 Eylül 2012 Pazar

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Yunus Söylet ile "Akademi Dünyasındaki Gelişmeler" Konulu Twit-Söyleşimiz




Türkbaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu'nda sizleri 08Eylül2012 Saat:22.00'da İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Yunus Söylet ile buluşturduk. Prof.Söylet "Akademi Dünyasındaki Gelişmeler"e dair sorularımızı yanıtladı. 



Türkbaharı Moderatör: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. İstanbul Üniversitesi Dünyanın ilk 500e giren ender Türk üniversitelerinden. Nedir başarının sırrı? 

Prof.Dr.Yunus Söylet: İstanbul Üniversitesi'nin ilk 500'e bir çok sıralamada girmesi, köklü geçmişi, güçlü öğretim üyesi kadrosu, marka ve öğretim gücü nedeniyle kaliteli öğrenci tercihi, İstanbul'da olması, güçlü uluslararası ilişkileri ( kurumsal ve tanınırlığu olan hocalar ), büyüklüğü önemli nedenler. Bir ülkenin ilk 500e fazla üniversite sokabilmesi için önce bir devlet politikası gereklidir. Yükseköğretimin bir ülkenin kalkınmasında oynadığı rolün siyaset kurumu ve halk tarafından içselleştirilmiş ve uygun mekanizmaların geliştirilmesi gereklidir. ilk 100lerdeki üniversitelerin ortak 3 özelliği var: 1. Kaliteli öğrenci ve öğretim üyesi, 2. İyi yönetişim, 3. Bol kaynak. Bir önceki tweetde ben bunlara Türkiye ülkeler için devlet politika ve koordinasyonunun gerekliliği konusundaki kanaatimi ekledim.

Türkbaharı Moderatör: Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden birinin rektörü olarak büyük bir üniversite yönetmenin sıkıntıları nelerdir? 

Prof.Dr.Yunus Söylet: Büyük bir üniversite en büyük zorluk, bu kurumlarda çeşitliliği ve beklentileri çok fazla ve çeşitli grupların olması. Çok sayıda akıllı ve güçlü insanı yönetmenin doğal zorlukları ( İstanbul Üniversitesi'nde 2.650 Prof., Doç. ve Yard. Doç. var ) Dünyada ve ülkemizde toplumun yükseköğretimden beklenti ve talebinin çok artmış olması, derinleşmemiş olması. Çok hızlı gelişen iletişim, bilişim ve eğitim teknolojilerine sahip olma ve kurum kültürü ile bütünleştirmenin bedelinin çok ağır olması. Yabancı öğrenci ve öğretim üyesi konusunda atılması gereken çok adım olması ve bu konjonktürü değerlendirme kusurlarımız..

Türkbaharı Moderatör: Siz aynı zamanda Tıp Proferösünüz. Son zamanlarda ülkemizde sağlık turizmi yükselişe geçti. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Prof.Dr.Yunus Söylet: Sağlık turizmi büyük bir kaynak ve prestij sağlayacak. Tıp Eğitimindeki ve hastanelerimizdeki tecrübe birikimimiz bu konuda büyük fırsat. Sağlık turizmi için termal imkanlarımız bir başka güçlü yanımız, bir başka gücümüz hizmet sektöründeki deneyim ve tesisleşmelerimiz. Yaşlı sağlığı ve turizmi önemli bir başka potansiyelimiz.

Türkbaharı Moderatör: Türkiye'nin Tıp alanında bölgesel sağlık merkezi olabilmesi için sizce neler yapılması gerekiyor? 

Prof.Dr.Yunus Söylet: Bölgesel sağlık merkezi olmak için birinci şart kurumlararası diyalog, işbirliği ve koordinasyon. Her konuda olduğu gibi. 

Türkbaharı Moderatör: Üniversitelerin özerkliği ve kendi kaynaklarını üretmesi konusunda sizce hangi adımlar atılmalı? 

Prof.Dr.Yunus Söylet: Üniversite özerkliğinin yerleşmesi, demorkasi kültürünün yerleşik olması ile paralel gidiyor. Kurallara uyan, şeffaf, hesap veren kurumlar aynı zamanda en saygın ve güvenilir kurumlardır. Üniversiteler bu yolda yürümeli. Hesap vermek zayıflık değil, çok büyük güçtür. Sizi rahatça gören toplum bağrına basar. Kolay  değil, biliyorum. Üniversiteler bu yolda yürümeli. Bu konuda öncülük üniversitelerin görevi, insiyatif almalıyız, yolları biz açmalıyız. 

Türkbaharı Moderatör: Üniversitelerimizde daha fazla özgün ve nitelikli bilim üretme konusunda sizce neler yapılmalı? 

Prof.Dr.Yunus Söylet: Özgün bilimi üretecek olanların geçim sıkıntısı çekmeleri heves kırıcı, çok uzun süredir araştırma görevlilerinin ve öğretim üyelerinin özlük hakları ile ilgilenilmedi. Elbette ARGE fonları daha da artmalı, kaliteli yabancı araştırmacı sayısı ve çeşitliliği artmalı, doktora sonrası döneme ilgi artmalı. 

Türkbaharı Moderatör: Türkiye'de YÖK çok eleştirildi. Eski bir YÖK üyesisiniz sizce YÖK üniversitelerin önünde bir engel teşkil ediyor mu?

Prof.Dr.Yunus Söylet: YÖK eleştirilmesi gereken, ama çok gerekli bir kurumdur. Özellikle geleneği olan üniversitelerden başlayarak özerklik konusunda adım atmalı. Bu kadar detaylı operasyonel yapısından kademeli olarak vazgeçmelidir. 

Türkbaharı Moderatör: Son olarak @TurkBahari Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu hakkındaki düşüncelerinizi alabilirmiyiz? 

Prof.Dr.Yunus Söylet: Bu platformun bir müddet sonra ülkenin entellektüel hayatında önemli bir birikime neden olacağını düşünüyorum. İlgiyle bekliyorum.

Türkbaharı Moderatör: Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.

Prof.Dr.Yunus Söylet: @TurkBahari bana bu keyifli söyleşi fırsatını verdi, teşekkür ederim. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder