.

.

8 Eylül 2012 Cumartesi

Yenişafak Gazetesi Teknoloji Editörü Sn.Melih Bayram Dede ile Kırkıncı Twit-Söyleşimiz Gerçekleşti




Türkbaharı Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformunda sizleri 07Eylül2012 Saat:22.00'da Yenişafak Gazetesi Teknoloji Editörü Sn.Melih Bayram Dede ile buluşturduk. Sn.Dede"Teknolojide Yeni Trenler"e dair sorularımızı yanıtladı.



Türkbaharı Moderatör: Öncelikle davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Dilerseniz twit-söyleşimize başlayalım. Teknoloji birçok alanda devrim niteliğinde gelişmelere sahne oluyor. Peki hangi sektör bu konuda öncülüğü üstlendi? 


Melih Bayram Dede: En önemli teknolojik gelişmeler mobil şirketlerin imzasını taşıyor. Özellikle mobil internetin yaygınlaşması mobil araçlarla internetin herkesin cebine girmesini önemli buluyorum. Dolayısıyla mobil teknolojilere odaklanan şirketlerin öncülüğü çok önemli.


Türkbaharı Moderatör: Dünyada internet ve iletişim alanında 10sene öncesiyle karşılaştırdığımızda karşımıza nasıl bir tablo çıkıyor? 


Melih Bayram Dede: Daha önce tek taraflı iletişimi mümkün kılan web teknolojileri varken, bugün etkileşimsiz hizmet neredeyse yok gibi. Yakın geçmişe baktığımızda internete her yerden erişim imkanının gelişmiş olması ve sosyal paylaşım sitelerinin getirdiği devrimsel dönüşüm kayda değer. Bugün sosyal paylaşım siteleri üzerinden insanların iletişimi yeniden şekillenmiş durumda. Aynı odada bulunanların birbirleriyle "twitter"dan iletişim kurduğu bir dünyadan bahsediyoruz. 


Türkbaharı Moderatör: Yazılım ve donanımda dünya devleri Samsung ve Apple adeta savaşıyor. Son gelişmelerden biraz bahsedebilirmisiniz? 


Melih Bayram Dede: Bu konuya iki farklı açıdan bakmak gerek. Birinci aşamada, bir patenti haklarını yasal olarak elinde bulunduran şirketin haklarını yine yasal çerçevede aramasından daha doğal bir şey yok. İkinci açıdan İkinci açıdan bakıldığında ise, karşımıza patent olarak çıkarılan buluş ve yeniliklerin insanoğlunun evrensel mirası sayılıp sayılamayacağı, bu evrensel mirasın şirketlerin tekelinde olup olamayacağı ve bu tür davaların inovasyonun önünde engel olup olmadığı tartışması karşımıza çıkıyor. Burada dünyanın nasıl bir yöne doğru gideceğini inanın tahmin etmek güç. Umarım inovasyonun önünü kesecek yasal düzenlemelerle karşılaşmayız.


Türkbaharı Moderatör: Sosyal Medya özellikle Facebook ve Twitter dünyada fenomen haline geldi. Sizce bu kadar ilgi görmesinin nedeni nedir? 


Melih Bayram Dede: Facebook ve Twitter'ın popüler olmasının en büyük nedeni, bireylere kendilerini kolayca ifade etme imkanı vermesi ve iletişimi kolaylaştırması. Ayrıca mobil iletişim araçlarının bunda rolü inkar edilemez. Türk halkının Messenger başta olmak üzere teknolojik iletişim araçları kullanımında dünya sıralamasında bizi yukarılara taşıması, aynı başarıyı (!) Facebook ve Twitter'da da göstermesi bana göre pek de olumlu bir sonuç değil. bu olsa olsa çalışmaktan daha çok konuşmaya vakit ayıran bir ülke olduğumuzu gösterebilir. Bunun iftihar edilecek bir yanı yok


Türkbaharı Moderatör: Siz Türkiye'de Facebook ve Twitter'ın önümüzdeki dönemde nasıl bir trend izleyeceğini düşünüyorsunuz? 


Melih Bayram Dede: Facebook ve Twitter'a olan ilginin internete erişim imkanlarına paralel olarak giderek artacağını düşünüyorum. Uzun süre bu ağlar popüler olarak devam etse de, hiçbir şeyin sonsuz olmadığını unutmamak gerek. Zamanla Facebook'un da Twitter'ın da yerini alacak yeni nesil iletişim araçları gelecektir. 


Türkbaharı Moderatör: Amerika'da silikon vadisi dünyanın yazılımcı ve yatırımcılarını biraraya getiriyor. Şuanda yatırım ve gelişmeler ne yönde?


Melih Bayram Dede: Bugün kullandığımız teknolojilerin temelinde genel olarak Silikon Vadisi var. Bizim burada Silikon Vadisi'ne hayran hayran bakmak yerine bu gelişimi ülke temelinde genel olarak nasıl hayata geçiririz onu düşünmemiz gerekir. Herşeyden önce Türkiye'de girişimciliğin desteklenmesi, yeni fikirlerin hayat bulmasının kolaylaştırılması gerekiyor. Bunda maalesef ülke olarak pek başarılı değiliz. Türkiye'de girişimciliğin desteklenmesi, yeni fikirlerin hayat bulmasının kolaylaştırılması gerekiyor. Bunda maalesef ülke olarak pek başarılı değiliz. Türkiye'den hedefi küresel olan yeni internet projelerinin çıkması için destek gerekiyor. 


Türkbaharı Moderatör: Türkiye'nin eğitimli genç nüfusu teknoloji firmalarının iştahını kabartıyor. Teknoloji üretimi konusunda ne durumdayız?


Melih Bayram Dede: Türkiye ne yazık ki, pek çok alanda olduğu gibi, teknoloji alanında da iyi bir tüketici konumunda. Teknoloji şirketlerinin ilgisini çeken şey sadece bizim çoğunluğu genç iyi bir tüketim toplumu olmamız. Onlar bize ne satabileceklerine odaklanıyorlar sadece. Biz ise bu noktada tüketen olmaktan, üreten olmaya doğru bir gelişim göstermek zorundayız. Teknoloji üreten olabilmek içinse biraz önce söylediğim gibi, bu alandaki girişimlerin desteklenmesi, teşvik edilmesi gerekiyor. Ancak bu yapıldıktan sonra, teknoloji üretiminden söz edebiliriz. 


Türkbaharı Moderatör: Siz önümüzdeki 10sene içinde teknolojide ne gibi atılımlar,gelişmeler ve trendler bekliyorsunuz?


Melih Bayram Dede: Önümüzdeki 10 sene içinde ne gibi gelişmeler olacağını bilmek için belki de kâhin olmak gerek. Bu konuda net bir şey söylemek çok zor. 10 yıl teknolojik gelişmeler için çok uzun bir süre. Ancak artırılmış gerçeklik gibi bize yeni deneyimler sunan teknolojilerin çeşitleneceğini, sosyal paylaşım sitelerinin bize sunduğu deneyimin zenginleşeceğini, donanımsal olarak da kullandığımız akıllı telefon, tablet ve kişisel bilgisayarların gelişeceğini, vücudumuza implant şeklinde takılacak teknolojik araçların hayatımıza gireceğini söyleyebiliriz.


Türkbaharı Moderatör: Son olarak  Dünyanın ilk Online-Sosyal Thinktank Platformu hakkındaki düşüncelerinizi alabilirmiyiz?


Melih Bayram Dede: Yaptığınız şeyi, yeni fikirler ortaya çıkarması ve bunları kayda geçirmesi açısından önemli buluyor, başarılar diliyorum. 


Türkbaharı Moderatör: Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder